Aki sokat jár a természetbe és gyakori vásárlója a túraruházatnak, az ne lepődjön meg, ha pár hónapon belül szinte teljesen megváltozhat a boltok áruválasztéka.

 

Az Európai Bizottság legújabb határozata szerint az ilyen célra gyártott külső ruházatok gyártása során nem használhatnak majd perfluor-karbonokat (PFC), hiába teszik a ruhákat vízhatlanná. Azok ugyanis rendkívül nehezen bomlanak le és káros hatással vannak a környezetre és az emberi szervezetre is. A rendeletet még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ezután a tagállamoknak 3 évük lesz rá, hogy beépítsék jogrendszerükbe. Pár pontban szemléltetjük, hogy mi is változik:

 

A PFC-k több kutatás szerint is nagyon lassan bomlanak le, évekig megmaradnak a környezetben, a világ távoli pontjaira is eljutnak. Egyes PFC-k károsítják a szaporodási képességet, kapcsolatba hozhatóak daganatos megbetegedésekkel, és károsítják a hormonrendszert is.

 

 hirdetes_300x300  

1. Miért használnak PFC-ket a ruházat gyártása során?

 

A gyártók a PFC-vegyületek segítségével teszik vízhatlanná és stabillá a hőmérsékletet E tulajdonságoknak köszönhetően ezért megtalálhatóak a legtöbb vízhatlan kabátban, cipőben táskában vagy sátorban is.

 

2. Mi alapján akarják betiltani?

 

A jó stabilitás és ellenállóképesség ellenére a PFC-k rendkívül veszélyesek az emberi szervezetre és a környezetre is. Az említett anyagok nagyon nehezen bomlanak le, a természetben több száz évig is fennmaradnak, gyűlnek a vízben, levegőben és élőlényekben egyaránt. A vegyületet egyébként a Magas-Tátrában is kimutatták, vízben és hóban egyaránt.

 

Az emberbe nem a bőrön keresztül juthat, hanem az anyag belélegzésével. A Greenpeace szerint a szervezetben fokozatosan gyűlnek össze, befolyásolhatják a hormonrendszert és az immunrendszert is.

 

3. Mely cégek használják leginkább az említett vegyületeket?

 

Rengetegen alkalmazzák őket, például a híres Gore Fabrics cég, amely a közkedvelt Gore-Tex textilanyagot gyártja, de az Adidas, Nike, The North Face, Mammut vagy Patagónia gyártók is ide sorolhatók.

 

4. Mivel szeretnék helyettesíteni?

 

A cégek egyedileg cselekszenek. Páran már jelezték, hogy fokozatosan kivonják termékeikből a PFC-ket, mások egyelőre hallgatnak. A Gore Fabrics például megígérte, hogy 2020-ig eltünteti a PFC vegyületeket kabátjaiból, cipőiből, kesztyűiből is, ami a termékkínálatuk 85 százaléka. 2023-ban pedig végleg búcsút intenének a veszélyes vegyületnek.

 

Hasonlóan gondolkodik az Adidas is, bár ők már 2017 végére szeretnék elérni, hogy termékeik 99 százaléka teljesen PFC-mentes legyen.

 

Ez azt jelenti, hogy ha ilyen öltözéket vásároltam, kockáztatom az egészségemet?

 

A hatóságok inkább elővigyázatosak. Közvetlen bizonyíték még nincs az egészségügyi kockázatokra. A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy az anyag nem a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, hanem belégzéssel, szennyezett ételek fogyasztásával, vízzel, vagy esetleg porral.

 
Az Adidas is azt állítja, hogy termékeik biztonságosak, azok gyártása során minden szabályt betartanak, a PFC-t a fogyasztók érdekében tüntetik el a termékekből.

 

Hogyan változik a gyártási folyamat, továbbra is vízhatlan lesz a túraruházat?

 

Ez még nem világos, a Greenpeace szerint a fluormentes anyagok ugyanolyan vízhatlanok, mint a PFC anyagok. Hátrányuk viszont, hogy a zsiradékok és szennyeződések eltávolítása nehezebb.  Az Alpine Pro már kísérletezik újabb anyagokkal, azonban míg a régiek 25 mosást is kibírtak az újak már 8 mosás után elveszítik tulajdonságaikat.

 

Változik a külső ruházatok ára?

 

Még korai lenne erre a kérdésre válaszolni. Az Alpine Pro szerint az ár ugyan maradhat, de a ruházatok minősége változni fog.

 

SME, Greenpeace
borítókép: shopping-spot.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!