Már online is kutatható a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa. A magyar Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) közreműködésével „Elhurcolva, távol a hazától” címmel megjelent 66 281 soros adatbázist a www.katonakagulagon.hu oldalon szombat délután a Gulág emlékév záró rendezvényén élesítették.

 

A múzeum közleményében azt írta: ez a nagyközönség számára szabadon hozzáférhető weblap és keresőprogram egyénenként ismerteti a második világháború szovjet hadifogolytáboraiban meghalt magyar hadifoglyok és internáltak nagy részének személyére és fogva tartására vonatkozó adatokat.

 

forrás: katonakagulagon.hu/reprofoto

 

A Gulág emlékévhez a HM HIM kiállítással, tudományos konferenciával, a hadifogolytáborok tárgyi emlékeiről készített e-bookkal is hozzájárult – írta közleményében a múzeum, de – mint kiemelték – a legnagyobb feladatot az Orosz Föderáció által az 1990-es évek végén átadott, orosz nyelvű, cirill betűs „ucsetnoje gyelo”, azaz személyi adatlapok feldolgozása jelentette.

 hirdetes_810x300  

 

A HIM közleménye szerint a szombati rendezvényen bemutatták azt a kötetet is, amely feldolgozza a hadifogoly és internálótáborok fogolyéletét, a múzeum gyűjteményeiben őrzött, hadifogoly témájú tárgyi emlékeket, az egykori Szovjetunió területén a Gulág emlékművek, emlékhelyek jegyzékét.

 

forrás: katonakagulagon.hu/reprofoto

 

A négyezer példányszámban nyomtatott könyvet – melynek CD melléklete szintén tartalmazza a több mint 66 ezer soros adatbázist – a következő hetekben minden magyarországi település önkormányzata megkapja térítésmentesen.

 

A magyar kormány a 2015-ös évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-ig meghosszabbította.

 

 

MTI

Nyitókép: katonakagulagon.hu/reprofoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!