Szeptemberben nyitna a meglévő egyházi iskola mellett induló óvoda.

 

Szeptembertől Dunaszerdahelyen Szent János Egyházi Óvoda néven új magyar óvoda nyílik.  Az egyházi óvoda a magyar tannyelvű Szent János Egyházi Alapiskola épületében fog működni. A magyar óvoda létrehozását, vagyis az iskolahálózatba való besorolását februári ülésén hagyta jóvá a városi képviselő-testület.

 

A városházára a kérvényt a Nagyszombati Főegyházmegye nyújtotta be a római katolikus egyház nevében, mint az új egyházi óvoda alapítója. A katolikus szülők részéről fogalmazódott meg az igény a magyar egyházi óvoda létrehozására.

 

 hirdetes_810x300  

Azt szeretnék ezek a szülők, hogy gyermekeik kiskoruktól fogva katolikus neveltetésben részesülhessenek”- nyilatkozta Aranyossy Teodóra. Az egyházi alapiskola igazgatónője nem rejtette véka alá: a magyar tannyelvű egyházi alapiskola vezetősége reméli, hogy azok a gyerekek, akiket szeptembertől az új óvodába járatnak a szüleik, majd a Szent János Alapiskolában fogják folytatni.

 

Az igazgatónő elmondása szerint azt tapasztalták, hogy ahol van katolikus iskola, ott működik óvoda is. Évek óta töprengtünk azon, hogy nekünk is fel kellene zárkóznunk. Mert így lehetséges az utánpótlás biztosítása,- mondta Aranyossy Teodóra. De ez csak az egyik mozgatórugó volt.

 

„Azért is láttam neki a munkának, hogy ezt megszervezzük és tető alá hozzuk, mert a katolikus szülők is igényelték, hogy gyermekeik kiskoruktól fogva katolikus neveltetést kapjanak. Ez a gondolat régebben érlelődött, de most láttam úgy, hogy valóban lépni kell, ezért belevágtunk az óvoda megalapításába”

 

– nyilatkozta. Jómagam mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy színvonalban is ugorjunk egy jó nagyot, fűzte hozzá.

 

 

Most van folyamatban a szükséges közegészségügyi, tűzoltósági, megyei és egyéb engedélyek intézése. De ígéretet kaptak arra, hogy az átalakítási munkálatok végeztével megkapják a működési engedélyt. A belső átalakítási munkálatokkal már végeztek és a helyiségeket berendezték. Most a jó idő beköszöntével nekilátnak a külső munkálatoknak, így az épület külső szigetelésének is. A játszótér kialakítása, felszerelése is hátravan még, a kerítés elkészítése is a terv része.

 

Az egyházi iskola már negyedszázada működik ebben az épületben, eddig is folyamatosan a modernizálásán dolgoztak. „A mostani felújítás hála Istennek, megvalósulhatott, mégpedig külföldi szponzorok és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően, ráadásul még az óvodát is meg tudjuk alapítani” – nyilatkozta elégedetten az igazgatónő.

 

Két pályázatot adtak be az Alaphoz, egyet az iskola, a másikat a leendő óvoda nevében. Az óvoda kialakításához 150 ezer eurót kaptak, az iskolára ennél kevesebbet. Ebből a magyarországi támogatásból tudták megoldani a beázó falak szigetelését, az óvodai helyiségek átalakítását, az ereszcsatornákat, a villámhárítót, az épület és a játszótér felszerelését, bekerítését is.

 

 

Amint meglesz a működési engedély, kezdődik a toborzás

 

Egy óvodai osztályt nyitnak, vegyes csoportos lesz háromtól hat éves korig. A toborzást csak azután kezdik meg, ha minden engedélyt megszereznek. Áprilisban a beíratkozások kezdetére már beindítják a reklámozást, többek között a templomban is.

 

Minden lehetséges módon a szülők tudtára igyekszünk majd adni, hogy szeptember elsejétől megnyitja kapuit Dunaszerdahelyen is egy egyházi óvoda. Egy óvónéni már van, de elvárás az, hogy vallásos legyen. A kisgyermekek még nagyon anyásak és azt szeretnénk, ha egyházi óvodánkban a gyerekek megtalálnák a második anyukájukat, és azt a szeretetet, amit otthon”

 

– mondta az igazgatónő.

 

Az új dunaszerdahelyi egyházi óvoda a városi szabadidőpark bejáratánál, a Vásártéren fog működni, ahol a már meglévő alapiskola is található. Dunaszerdahely városának 2017-es költségvetése nem számolt az egyházi óvoda működtetésével, ezért a jóváhagyott beterjesztés is hangsúlyozta, hogy a későbbiekben szükséges lesz a városi büdzsé módosítása.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Képek: archívum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!