2017.  március 3-án a tornai Alapiskola épületében került sor a Gyöngyszemek Abaúj-Torna vármegye történelméből című könyv bemutatójára. A kötetet az alapiskola adta ki a Szlovák Köztársaság Iskolaügyi, Ifjúsági és Sportminisztériuma, valamint Torna Község Önkormányzata támogatásával. A rendezvényen többek között Bitay Levente, Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulja is részt vett. A jelenlévőket Molnár Andrea iskolaigazgató üdvözölte. Balázs Éva igazgatóhelyettes ismertette a tornai Kincskeresők eddigi tevékenységét.

 

Molnár Andrea iskolaigazgató. Kép: archív

 

„A Szanyi Mária néprajzkutató által Áj és Szádelő községekben szervezett Kincskereső táborokban kerültünk először kapcsolatba a Kincskereső mozgalommal. Ennek keretén belül a tanulók összegyűjtik, rendszerezik és nyilvántartják a Felvidék regionális értékeit.

 

A meghívott vendégek. Kép: archív

 

 hirdetes_810x300  

Kutatásaik eredményét már 2010 óta számítógépes prezentáció segítségével rendszeresen bemutatják a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok országos konferenciáján Dunaszerdahelyen. Természetesen munkáikat a helyi közönséggel is ismertetik a Kincskeresők előadásán, melyet a Via Nova Ifjúsági csoport tornai alapszervezete évente megszervez. 2015 júliusában munkásságunkért jutalomkirándulásban részesültünk: Csáky Pál európai parlamenti képviselő meghívására Strasbourgba látogattunk.

 

Balázs Éva igazgatóhelyettes. Kép: Archív

 

2016 júliusában iskolánk Kincskereső tábort szervezett Tornán, ahol a gyermekek az adatgyűjtés mellett elsajátíthatták a hagyományos kenyérsütés és népi kézművesség fortélyait. Az eddig összegyűjtött anyagokat most könyv formájában adtuk ki, melyet a regionális történelem oktatásánál is fel lehet használni” – mondta Balász Éva.

 

Grulyó Natália és Csemer Marietta. Kép: Archív

 

A program keretén belül az iskola tanulói előadták munkáikat, melyek a tavalyi konferencián hangzottak el. Elsőként Grulyó Natália és Csemer Marietta a hagyományos roma mesterségekkel ismertették meg a közönséget, majd Kónya Dániel a Tornán lévő Nepomuki Szent János-szobor történetét adta elő.

 

Kónya Dániel mutatja be munkáját. Kép: archív

 

Végül Korcsmáros Andrea és Varga Krisztina az egykori neves tornai cigányzenekarról – Pala bandájáról szóló munkájukat mutatták be.

 

Korcsmáros Andrea és Varga Krisztina. Kép: archív

 

Az előadásokat követően az érdeklődők megvásárolhatták a könyvet.

 

Balról: Bitay Levente konzul, Köteles Anikó, a szádudvarnoki Egyházi Alapiskola igazgatója, Molnár Andrea, a tornai Alapiskola igazgatója. Kép: archív

 

A könyvbemutatót a Via Nova ICS támogatta. A kötet beszerezhető a tornai Alapiskolában (e-mail: [email protected], telefonszám: 0911 526 732).

 

Surovec Róbert

 

Nyitókép: Archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!