Úgy gondolja, hogy hihet másoknakek? Ha erre kérdésre a válasz NEM, akkor Szlovákia lakosságának azon 90 százalékához tartozunk, aki nem bíznak embertársaikban. Az OECD legfrissebb felmérése szerint alig minden tizedik állampolgár mondta azt, hogy hihet más embereknek.

 

Azt is mondják, hogy nyomás alatt válik a szénből gyémánt, ezért az egymás iránti bizalmatlanság legalább jobb munkavégzésre motivál. Ám ezt a felmérés eredménye cáfolja. Eszerint ugyanis ahol nagyobb az egymásba vetett bizalom, ott az emberek egészségesebbek és gazdagabbak.

 

„Az, hogy mennyire bíznak egymásban az emberek, megmutatja, hogy mennyire összetartó egy társadalom. De arról is van szó, hogy mennyire bízunk a kormányzatban. Végeredményben, minél jobban együttműködünk, annál gazdagabbak és az egészségesebbek vagyunk”

 

olvasható a Világgazdasági Fórum hivatalos honlapján.

 hirdetes_300x300  

 

Infogram: eTrend.sk

 

Nem bízunk egymásban

 

Bizalom tekintetében Szlovákia az OECD 35 tagállama között az utolsó helyen szerepelt: a megkérdezett szlovák állampolgárok csupán 12,1 százalék bízik a másikban miközben az OECD-átlaga 36 százalék.

 

Megelőz minket a rangsorban Törökország és Chile is.

 

A 15-29 év közöttiek mindössze 12,41 százaléka bízik a másikban, ami Uniós szinten megint csak a legrosszabb. Nem vigasztaló az sem, hogy Brazília és Kolumbia még ennél is rosszabbul teljesített.

 

Inforgram: eTrend.sk

 

Még annyira sem bízunk a kormányban, mint a mexikóiak

 

Szlovákiában a lakosok 29,5 százaléka bízik csak a kormányzatban, a 15-29 évesek körében ez az arány 27 százalék. Összehasonlításul az OECD átlag 42 százalék.

 

Kérdés, hogy a jelentés következtetései mennyire helytállóak. Valóban az egymás iránti bizalom az, ami hozzájárult a egészségesebb életmódhoz és a jóléthez a fejlett nyugati társadalmakban, vagy pedig fordítva?

 

A kérdésre aligha lehet egyértelmű választ adni, de nézzük meg, mi mindent állapított meg az OECD jelentése a lakossági elégedettségről, és a társadalmi egyenlőtlenségről.

 

Az OECD-ben 2007 óta az átlagos elégedettség mértéke nem változott számottevően, Szlovákiában azonban igen: a 0-10-es skálán 5,3-ról 6,1 növekedett, ám még így is elmaradunk a csehektől (6,6 pont), Chilétől (6,9 pont), Svájcról pedig ne is beszéljünk (7,5 pont).

 

Forrás: OECD.org

 

Van párhuzam

 

A kormányba vetett bizalom és az elégedettség alapján összeállított rangsor tetején mindkét esetben ugyanazok az országok szerepelnek: Svájc, Norvégia, Új-Zéland, Hollandia, Svédország, stb., és az átlagon alul szereplő országok nevei sem nagyon változnak. Ez utóbbiak csoportjába tartozunk mi is.

 

A jelentés szerint Szlovákiában a legszegényebb 10 százalék átlagos jövedelme legalább 6,6-szor alacsonyabb, mint a leggazdagabb 10 százaléké. Összehasonlításul Magyarországon a legszegényebb és leggazdagabbak közti különbség 7,2-szeres, az USA-ban 18,8-szoros, Olaszországban 11,4-szeres, az Egyesült Királyságban 10,6-szoros, Franciaországban 6,9-szeres, Németországban 6,8-szoros, Csehországban pedig 5,6-szoros. Az OECD átlag szerint a leggazdagabb 10 százalék 10-szer gazdagabb, mint a legszegényebb 10 százalék.

 

A jelentés összefoglalóját ide kattintva érheti el, a teljes jelentést pedig itt olvashatja.

 

Körkép.sk, Weforum.org

Nyitókép: latd.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!