A cégeknek alkalmazkodniuk kell. Nem csak a vásárlóerőhöz, hanem a fogyasztói szokásokhoz is. Az X (1960-1979 között születettek) után most az Y generációsok (1980-1999 között születettek) adják a fogyasztói társadalom magját. De nagy részük számára már természetes dolog az okostelefon, a számítógép, a világháló, és a felmérések szerint – tisztelet a kivételnek – egyre kevésbé természetes a csavarhúzóval vagy fogóval végzett munka.

 

Épp ezért az IKEA, a svéd bútorgyár mogul új megoldásokat akar bevezetni bútorai összeszerelését illetően. Az ok épp a fent említett generációs váltás. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy itt nem csak a szerelés egyszerűségéről van szó.

 

Még ha több órát is töltünk a darabok összeillesztésével, de munkánkat a végén siker koronázza, elégedetten nyugtázzuk, hogy mekkora lángelmék vagyunk… Ezt jelenséget a pszichológusok gyakran IKEA-effektusként is nevezik, aminek lényege, hogy a saját két kezünkkel épített dolgoknak nagyobb értéket tulajdonítunk.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: portfolio.hu

 

Ám az okostelefonokon és számítógépes játékokon felnövekedő generációk miatt az svéd vállalat olyan új összeszerelési módot dolgozna ki, amihez nem kellenek csavarok, sem az elmaradhatatlan imbuszkulcs.

 

Ehelyett puzzle darabok módjára összeilleszthető elemeket alkalmazna, amit forradalmi újításként reklámoz, ami a „földi halandók” számára jelentősen lecsökkenti az összeillesztés idejét.

 

 

A bútorgyár felé egyre többen jelezték az utóbbi években, hogy túl bonyolult és időigényes termékeik összeszerelése, ezért a cég agytrösztjei ezt a megoldást találták ki még 2014-ben, de akkor ez még csak amolyan vízió volt, amit fokozatosan teszteltek, először a Lisabo nevet viselő asztalnál, amit a szomszédos Lengyelországban gyártanak.

 

Ezzel párhuzamosan a bútorgyár milliókat ölt a teljesítmény javítására (eddig egy bútorelemet átlagosan 7,5 perc alatt gyártottak le egy régebbi típusú CNC Route berendezéssel), aminek eredményeképpen a lengyel Lubawe városkában lévő gyárban percenként öt elemet képesek előállítani.

 

Ami pedig az építést illeti, az említett Lisabo asztal csavarokkal való összeillesztése eddig átlagosan 24 percet vett igénybe, az új összecsúsztatható elemek bevezetésével ez 3 percre csökkent.

 

A cég úgy tervezi, hogy az új módszert nem csak a fa- de a műanyagtermékeknél is alkalmazná. Egyúttal azt ígéri, hogy a bútorok stabilitása és tartóssága az egyszerűsítés ellenére sem változik.

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!