Emelkedett az Európai Unió támogatottsága a tagállamok lakosságának körében, mégpedig négy százalékponttal növekedett a tavaly szeptemberi méréshez képest.

 

Az Európai Parlament által megrendelt felmérést a Kantar Public társaság végezte el, 27 901 EU-állampolgár személyes megkérdezésével. Az EP az eredményekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy pozitív dologként értékeli, hogy mindössze két évvel az EU-s választások előtt az európaiak 57 százaléka jó dolognak tartja az uniót. A lakosok támogatottsága ezzel visszatért a gazdasági válság előtti 2007-es szint közelébe (58). Az országok közt azonban akadnak különbségek.

 

Az adatok azt mutatják, hogy az emberek szerint a terrorizmus, a munkanélküliség és az adócsalás elleni küzdelem terén több uniós fellépés szükséges. A közelmúlt geopolitikai tendenciáira és eseményeire reagálva – az arab világon belüli egyensúlyvesztésre, Oroszország és Kína növekvő befolyására, Nagy-Britannia unióból való kilépésének tervére (Brexit) és Donald Trump amerikai elnökké választására – a nagy többség előnyben részesítené a közös európai uniós választ az egyéni nemzeti lépésekkel szemben.

 

 hirdetes_300x300  
kep: ec.europa.eu

 

Az európaiak 43 százaléka érzi úgy, hogy uniós szinten „a hangja jobban hallható”. Ez az arány 2007 óta a legmagasabb a mostani mérésben, 6 százalékponttal nőtt 2016-hoz képest. Ezzel szemben tízből 6 európai gondolja úgy, hogy véleménye számít a hazájában, ami 10 százalékponttal több a 2016-ban mért adathoz képest.

 

Szlovákia és Magyarország

 

Az eredmények alapján Szlovákia lakossága (9 százalékponttal többen mint 2016-ban) egyes területeken nagyobb mértékű integrációt szeretne, akár a többi tagállam beleegezése nélkül is. A lakosság az európai átlaghoz hasonlóan nagyobb igyekezetet vár el az EU-tól a terrorizmus és migráció megállítása (74 százalék), adócsalások elkerülése (70 százalék), külső határok védelme (70 százalék), munkanélküliség csökkentése (69 százalék), az egészségügy (69 százalék) és az életkörnyezet védelme (67 százalék) terén.

 

A válaszadók az uniós átlag mögött maradtak a faji egyenjogúság terén, az EU-s átlaggal ellentétben (69 százalék) Szlovákiában a lakosság 52 százaléka szeretne egységesebb fellépést a témában. Az állampolgárok fele gondolja úgy, hogy az Európai Unió jó dolog:

 

kép: Dennikn.sk

 

A magyar megkérdezettek válaszaiból az derül ki, hogy Magyarországon egy százalékponttal, 48 százalékra javult azok aránya, akik jó dolognak tartják az uniós tagságot, és ugyancsak ennyivel nőtt azok száma, akik szerint a tagság nem jó, de nem is rossz. Két százalékponttal csökkent a tagságot rossznak tartók aránya. A válaszadók többsége úgy vélekedik, hogy sem az unióban, sem Magyarországon nem érvényesül kellőképpen a véleménye, és Magyarország véleményének uniós elfogadását is közel 10 százalékkal kevesebben (53 százalékban) vallják a többi tagországhoz képest (átlagosan 63 százalék).

 

 A kutatás a gazdasági várakozásokra is kitér, az adatokat ide kattintva böngészheti.

 

Körkép.sk, Sme.sk , MTI
borítókép: euintheus.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!