A Kassai Magyarok Fóruma 2017. március 6. – április 26. között nyelvhasználati felmérést végzett Kassán a magyarul beszélők körében. Összesen 758 darab kérdőív érkezett be, mutatjuk a  polgári társulás honlapján közzétett eredményeket:  

 

Azoknak az embereknek, akik magyarul beszélnek Kassán, túlnyomó részben magyar az anyanyelvük. Azért érdekes, hogy vannak néhányan, akik két anyanyelvűnek vallják magukat. A Kassán magyarul beszélő emberek azon része, aki nem Kassán született, túlnyomórészt Kelet-Szlovákiából költözött a városba.

 

A nők gyakrabban beszélnek magyarul, mint a férfiak

 

 hirdetes_810x300  

A kassai magyarok saját bevallásuk szerint nagyon jól beszélnek magyarul, de a szlováknál már csak 25% jelölte a legmagasabb szintet.  A kassai magyarok 37%-a szinte egész nap magyarul létezik. 27, 5 %-uk több mint 60%-ban használja a magyar nyelvet. 23,6%-a az itteni magyarul beszélőknek körülbelül fele-fele arányban használja a magyart, míg a maradék 11,9% embernél másik nyelv használata dominál.  A nők gyakrabban beszélnek magyarul, mint a férfiak. Legkevesebbet a 27-50 éves korosztály beszél magyarul.

 

Egy átlagos napon, összesen 2,3 órát nézünk TV-t, videót, ebből 1,6 órát magyarul. Összesen 2,6 órát hallgatunk rádiót vagy zenét, ebből 1,3 órát magyarul. Összesen 1,7 órát olvasunk könyvet, újságot, internetes híreket, ebből 1,1 órát magyarul.

 

A kassai magyaroknak saját értékelésük alapján nem gond megszólalni magyarul, szlovákok társaságában sem. Az 50 év felettiek a legbátrabbak, míg ez leginkább a 26 éven aluliaknak jelent problémát.

 

A válaszadók Kassán sorrendben a következő helyeken beszélnek leggyakrabban magyarul: otthon, barátoknál, közterületen, színházban vagy egyesületek helyiségeiben, munkahelyen.  Bár ezek az eredmények minden szegmensben nagyon hasonlóak, azért, az érdekes, hogy a férfiaknál a vendéglátóhely előkelőbb helyen szerepel a listán, mint a templom, míg a nőknél fordított a helyzet. A fiataloknál érthető módon az oktatási intézményekben történő nyelvhasználat ért el az átlagnál magasabb szintet.

 

Bántják az embereket Kassán a magyarságuk miatt? 

 

A felmérés szerint, aránylag gyakran kapunk baráti visszajelzést a szlovákok részéről, és aránylag kevés a negatív visszajelzés. 29,7% azt jelölte, hogy soha életében, semmilyen formában nem bántották Kassán a magyarsága miatt. Viszont 6% azt állítja, hogy gyakran kap negatív visszajelzéseket magyar nyelvhasználata miatt. Ha igazi közösség vagyunk, róluk sem szabad megfeledkezni.  A nők helyzete kicsit könnyebb, mert ők kapják a több pozitív visszajelzést.

 

Kiderült, hogy a válaszadók főként az utcán, tömegközlekedési eszközökön, munkahelyen és kocsmákban szenvedték el a bántó megjegyzések többségét.  Verekedésbe a válaszadók 6,7%-a keveredett. A kassai magyarok 37,3%-nak magyarul van feltüntetve a neve a személyazonossági igazolványában.

 

A válaszokból az is kiderült, hogy főként az egészségügyben hiányoljuk a magyar nyelvet.  A mobil telefonjainknál 41,3%-ban használunk magyar menüt. Kicsivel gyakoribb a szlovák menü, de a fiataloknál, ha nincs is többségben, de érezhetően nagy az angol menühasználat aránya. Végül kiderült az is, hogy a nyelvhasználatot illető törvényismeretünk nagyon alacsony szinten van.

 

További részletes eredményeket az amikassa.sk portálon böngészhetünk.

 

amikassa.sk
kép: felvidek.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!