A szlovák főváros hotelei és  egyéb turisztikai szállásai sokak számára hozzáférhetőek, köszönhetően az alacsony áraknak. Az Accommodation Price Index 2017 tanulmány 157 várost értékelt, Pozsony a 140. helyen végzett. A világ legdrágább városa Monte Carlo, a legolcsóbb Kuala Lumpur, Budapest a 43.

 

A Campsy tanulmányának az volt a célja, hogy átfogó képet kapjunk a szállodaipar árairól, valamint a turisták megtudják, mely városok és régiók felelnek meg utazási költségvetésüknek. A felmérés tartalmazza a különböző kategóriájú hotelek, kempingek, hostelek és az úgynevezett  ügyfél-ügyfél szolgáltatások (Airbnb, Homeaway)  árait is.

 

Az adatok alapján egy turista 17 eurót fizetett egy pozsonyi hostelben töltött éjszakáért, egy egycsillagos hotel 91, kétcsillagos 105, háromcsillagos 139, négycsillagos 197, ötcsillagos 365 euróba kerül éjszakánként. Az ügyfél-ügyfél típusú szállásfoglalás átlagos ára 60 euró egy estére.

 

 hirdetes_810x300  
TOP 10

 

Egy budapesti kirándulás lényegesen többe kerülhet egy turistának: egy hostelben töltött éjszaka ugyan itt is mindössze 18 euróba kerül, azonban egy egycsillagos hotelben töltött estéért már 99 eurót kell fizetnünk, egy ötcsillagos szálloda pedig 527 euróba kerül. Megoldást jelenthetnek még az Airbnb-szerű szolgáltatások, átlagos ára ugyanis 86 euró/éjszaka.

 

Monte Carlo a legdrágább

 

Az eredmények alapján a Bécsben (65.), Kijevben (116.) és Prágában töltött éjszaka (125.) is többe kerül a pozsonyinál, ugyanakkor Varsó (145.) árai kedvezőbbek. Ha rengeteg pénzt szeretnénk szállásra elkölteni, akkor a legdrágább Monte Carlo mellett  St. Tropez, Rejkjavík, San Francisco és New York városokba kell utaznunk. Kuala Lumpur, Szkopje, Tirana, Antalya és Szófia árai viszont a legkedvezőbbek a vizsgált városok közül.

 

A 10 legolcsóbb város

 

A tanulmány a Turisztikai Világszervezet adatait használta fel. Az árak megállapításánál egy három éjszakás hotelben tartózkodás árait vették figyelembe két fő részére az elmúlt 12 hónap során, de egy éjszaka árát vették figyelembe. Hasonló módszert használtak a hostelek árának megállapításánál is. Az Airbnb és Homeaway szolgáltatások esetében egy teljes ház kibérelésének ára számított, amennyiben erre nem volt lehetőség, akkor a kibérelt szoba költsége.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk
adatok: campsy.de
borítókép: hospitalitynet.org

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!