Az ausztrál székhelyű Insitute for Economics and Peace (IEP) gazdaság- és békekutató intézet az országok társadalmi és közbiztonság mértéke, a bel- és külföldi konfliktusok jellege és a katonai felkészültség alapján idén is elkészítette globális békeindexét.

 

A sorozatban már 11. rangsorból megállapítható, hogy Európa továbbra is a biztonságos helyek közé tartozik, azonban az utóbbi idők terrortámadásai és a terrorfenyegetettség miatt több ország is rontott a mutatóján, mint például Belgium (19. hely).

 

Az amerikai kontinens eredménye. forrás: GPI 2017

 

A felmérésben résztvevő 163 ország közül a legbékésebbnek Izland bizonyult, a második helyen Új-Zéland, a harmadikon Portugália végzett.  Szlovákia két helyet rontott tavalyi helyezésén és a  26. pozíciót foglalja el,  Magyarország viszont 5 helyet javítva, az előkelő 15. helyen végzett, Németországot megelőzve.

 hirdetes_810x300  

 

A világ többi része. forrás: GPI 2017

 

A világ legkevésbé békés országai pedig: Ukrajna, Közép-afrikai Köztársaság, Szudán, Líbia, Jemen, Dél-Szudán, Irak, Afganisztán, Szíria.  Az IEP jelentése arra is felhívta a figyelmet, hogy az OECD országokban 2007-től 900 százalékkal nőtt a terrorizmussal kapcsolatos elhalálozások száma, ami leginkább Törökországot, Franciaországot, az USA-t és Belgiumot érinti.

 

TOP 40. forrás: GPI 2017

 

 

A világ legveszélyesebb országainak listája. forrás: GPI 2017

 

A globális békeindex értéke már 2008 óta látványosan csökken, idén azonban egy minimális javulást láthatunk: az index értéke 0,28 százalékkal emelkedett, ugyanis 93 országban javult, 68 országban pedig romlott a helyzet. Az intézet a konfliktusok gazdasági hatását is vizsgálja, az idei kimutatás szerint a háborúk költségei vásárlóerő-paritáson számolva a globális GDP 12,6 százalékát teszi ki, vagyis gazdasági hatásuk  összesen 14 300 milliárd dollár volt 2016-ban.

 

Körkép.sk
adatok: GPI
borítókép: planetware.com

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!