Mielőtt a „halál útja” elnevezést kapta volna, a Nostrada National 236-1 országút idillikus szakasza volt a portugál infrastruktúrának, amely enyhe kanyarokkal szelte ketté Közép-Portugália sűrű, erdős dombjait. A múlt hétvégén itt 50 ember lelte halálát az autónál is gyorsabban terjedő lángokban. A tragédia nem egyszerűen a tűz volt, hanem hogy gyilkos erdőket neveltek és nevelnek az országban. Figyelmeztető hangok évtizedek óta a kockázatokról beszélnek, de az iparági lobbi ellenállása miatt nem történt előrelépés. 

 

A gyönyörű táj és a környező növényzet nem nagyon nyerte el a környezetvédők tetszését, akik éve óta az útszakasz mentén, évtizedek alatt bőséggel ültetett eukaliptuszfák veszélyeire figyelmeztettek. Múlt szombaton valószínűleg egy villámcsapás meggyújtotta a növényzetet, és az aszály valamint a 40 fokos hőség miatt csontszáraz erdőség Portugália történetének egyik legsúlyosabb erdőtüzét okozta.

 

Az erős szélnek köszönhetően a tűzvész olyan gyorsasággal terjedt szét, hogy sokan nem tudtak időben elmenekülni, és a „halál útján” vesztették életüket – több mint 50 ember. Egy tegnapi hír szerint legalább 10-en meghaltak egy kis községben, amelyet körül zártak a lángok. Csupán 12-en menekültek meg, mert sikerült elbújniuk egy víztartályban.

 

 hirdetes_810x300  

A gyilkos eukaliptusz

 

A példátlan erejű tűzvész ellen több mint 3000 tűzoltó küzd, Marcelo de Sousa portugál elnök pedig egyelőre igyekszik a katasztrófa okainak vizsgálatát halogatni. Sokak számára mégis nyilvánvaló, hogy az eukaliptuszfák nagy szerepet játszottak a lángok terjedésében.

 

A környezetvédők szerint az eukaliptusz ilyen esetben az egyik legveszélyesebb fafajta.

 

„A levelek és a kéreg rendkívül tűzveszélyesek, leszakadnak a fatörzsről, a szél pedig messzire viszi a parázsló darabokat, így terjednek tovább a lángok”

 

idézte a Politico brüsszeli hírportál João Brancot, a Quercus környezetvédelmi csoport elnökét.

 

Fotó: Politico.eu

 

Elképesztő mértékű emberi beavatkozás

 

Az eredetileg Ausztráliában honos eukaliptusz először dísznövényként került Európába a 18. században. Portugáliában később termeszteni kezdték, és a gyorsan növő fajait újraerdősítésre használták, hogy megakadályozzák az erdőirtás miatti eróziót. A 20. századtól kezdve a papíripar egyik fontos nyersanyaga, amely sokezer munkahelyet teremtett a dél-európai országban.

 

Mára a behurcolt faj Portugália leggyakrabban előforduló fája a természetben. Több mint 900 ezer hektárnyi területet fed le, az összes erdőterület egy negyedét, elnyomva az őshonos tölgyeket, babérfát és gesztenyefát. A karcsú, magas fából álló erdők fedik le az országutak látképét.

 

Az erdőtűz súlyosbításán túl az eukaliptusz más okból is káros az élőkörnyezetre. A talajvíz nagy részét felszívja és megköti, elnyomja az őshonos fajokat, és elpusztítja az állatok élőhelyét.

 

Az üzlet, az üzlet

 

Az eukaliptusz-erdők kiterjedésének visszaszorítására tett kísérletek évtizedeken keresztül a papíripar-lobbi ellenállása miatt vallottak kudarcot.

 

„A papíripar legfontosabb nyersanyagának korlátozása drasztikusan visszavetné az ország versenyképességét és külkereskedelmi mérlegét. (…) A tilalom erdészek ezreitől venné el a munkát sok, hányatott sorsú régióban”

 

reagált a CELPA, az ipariágat képviselő csoport a kormányzat eukaliptuszt visszaszorító törvényjavaslataira korábban. Részben igazuk lehet.

 

Portugália hatalmas papírforgalmat bonyolít a kiváló minőségű nyomdapapírtól a trendi fekete toalettpapírokig. Az összes portugál exportbevétel 4,9 százalékát (mintegy 3 milliárd eurót) a papíripar adja, több mint 3000 munkahelyet teremt, zömében az elmaradott vidékeken. Portugáliában jelenleg kétszámjegyű a munkanélküliség.

 

A CELPA azzal védekezik, hogy az eukaliptusz tűzveszélyessége csak mítosz, és a visszaszorítása nem csökkentené a veszélyeket, sőt, az erdőségek őrizetlenül hagyása növelné a kockázatot, tekintve, hogy a tűzesetek több mint fele az ellenőrizetlenül hagyott erdőkben keletkezik. Közben az iparági szervezet saját weblapján már beismeri, hogy az eukaliptusz-erdők nagy része „elégtelen gazdálkodási szinttel, rosszul igazított sűrűséggel és rossz egészségi állapottal” küzd, amelyek „növelik a tűz, a kártevők és a betegség kockázatát.

 

Nodeirinho kisközség Közép-Portugáliában, pontosabban, ami maradt belőle. 11 holttest került elő az erdőtűz elvonulta után. 12 ember úgy tudta túlélni a katasztrófát, hogy elbújtak egy víztartályban. Fotó: Politico.eu

 

„Gyilkos erdőt neveltünk”

 

A környezetvédők most azt követelik, hogy a leégett erdők fáit őshonos fajokkal ültessék be. Vannak ugyanis tűznek ellenálló fafajták, mint amilyen a tölgy és a gesztenye is, amelyek, ha nem is tudják feltartóztatni a lángokat, de jelentősen visszatartják terjedésüket. Egyúttal korlátozásokat akarnak bevezettetni az eukaliptusz-ültetésre, legfőképp az autópályák környékén.

 

A baloldali portugál kormányzat persze felemás megoldásban bízik. Bár elismeri az eukaliptuszerdők túlzott területfoglalásának problémáját, a mostani erdőtüzeket az ellenőrizetlen erdők számlájára írja, és az erdőipar fejlesztését tette meg prioritásnak.

 

Persze a szocialisták között is vannak képviselők, akik osztják a környezetvédők véleményét. Vital Moreira, a veterán baloldali politikus blogjában kendőzetlenül megírta, hogy le kell számolni az eukaliptusz monokultúrás erdeivel, mert azok „ideális üzemanyagai az erdőtüzeknek”.

 

„Nem elég, hogy könnyeket ejtünk a halottakért. Egyszer és mindenkorra le kell számolnunk ezzel a problémával. (…) El kell ismernünk, hogy gyilkos erdőket hoztunk létre”.

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!