Aki tizenévest nevel, láthatja, mennyire másként élnek és viselkednek ezek a fiatalok. Nem arról van szó, hogy az analóg szülő nem érti a digitális bennszülöttet. Hanem arról, hogy az okostelefonok tönkretesznek egy generációt. 

 

Jean M. Twenge pszichológus, a San Diego-i egyetem tanára 25 éve foglalkozik generációs különbségek vizsgálatával. Cikkében arról ír, hogy 2012-től miképpen változott meg a tinédzserek érzelmi állapota és viselkedése, ugyanis a korábbi, millenniuminak (1980–2000 között születettek) nevezett nemzedékre még jellemző vonások ebben az időben tűntek el.

 

Mi történt 2012-ben, ami ilyen drámai változásokat okozott a viselkedésükben? 

 

 hirdetes_300x300  

Az 1995 és 2012 között született nemzedéknek a tagjai okostelefonokkal nőnek fel, már azelőtt rendelkeznek Instagram fiókkal, mielőtt elkezdenék a középiskolát, és nem emlékeznek az internet előtti időkre. Twenge iGenerationnak, röviden iGen-nek nevezi őket. A millenniumi generáció tagjai is az interneten nőttek fel, de még nem töltötték az idejüket éjjel-nappal a neten.

 

A tiniknek saját szobájukban kényelmesebb az élet, mint egy autóban vagy egy szórakozóhelyen, így sokkal nagyobb biztonságban vannak fizikailag, mint elődeik valaha is voltak. Az amerikai statisztikák azt mutatják, kevesebb autóbalesetet szenvednek, és kevésbé hajlamosak az alkoholfogyasztásra.

 

Fotó: White River Academy

 

Viszont többen lesznek öngyilkosok

 

Pszichológiailag azonban sokkal kiszolgáltatottabbak, a kamaszkori depresszió és az öngyilkosságok aránya 2011 óta megemelkedett. Nem túlzás az állítani, hogy az iGen az elmúlt évtizedek legrosszabb mentális állapotát mutatja. A romlás nagy része a telefonjukra vezethető vissza – állítja Jean M. Twenge.

 

Amikor a pia és a cigi és a szex volt a menő

 

A hetvenes évek kamaszainak lázadása elsősorban a dohányzásban és az ivásban fejeződött ki, a X-generáció (1965–1976 sz.) korán szerzett jogosítványt, hogy leléphessen otthonról. Ennek a függetlenségnek mára megszűnt a vonzereje, a fiatalok otthon ülnek, szüleik nélkül elég ritkán hagyják el a házat.

 

A mai amerikai tinik alig randiznak, szexuális aktivitásuk is jóval később kezdődik. 1991 óta a tizenévesek szexuális aktivitása 40 százalékkal csökkent, ennek következtében sokkal alacsonyabb lett a tinimamik száma is.

 

Fotó: Getty Images

 

 

Nem boldogok

 

Minél több időt tölt valaki képernyő előtt, annál kevésbé lesz boldog. A heti 10 óra a vízválasztó, akik ennyit vagy többet töltenek a virtuális világban, azoknak 56 százaléka boldogtalannak mondja magát. Akik személyesen is tartják a kapcsolatot a barátaikkal, azok sokkal kisebb arányban éreznek így.

 

Félreérthetetlenül bebizonyosodott, minél több időt töltenek a tizenévesek kütyüiket bámulva, annál valószínűbb, hogy megjelennek rajtuk a depresszió tünetei. Sokkal jobb állapotban vannak azok a kamaszok, akik sportolnak.

 

Ami a legdrámaibb, hogy 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelenik meg az öngyilkosság kockázata azon tizenévesek körében, akik naponta három órát vagy többet foglalkoznak elektronikus készülékkel. Ennek nyilván további okai is vannak, nem csak a technológia.

 

 

Mi a megoldás?

 

Egyértelműen az, hogy ki kell kapcsolni a gépeket és vissza kell térni a való világba. A gyakorlatban persze teljesen irreálisnak tűnik ez, de a járható út akkor is a korlátozás. Twenge azt tanácsolja, meg kell tanítani a kamaszoknak a józan, mértékletes használatot. Ha megértik, hogy a gondjaik összefüggésben vannak az eszközhasználattal, attól érzik rosszul magukat, mert lájkokra vadásznak, mert elhanyagolják a valódi világ valódi örömeit, akkor partnerek lesznek abban.

 

Forrás: TheAtlantic.com/Figyelő.hu

Nyitókép: The Tech Articles

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!