Egyre mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha jó tejtermékeket szeretnénk vásárolni. A vaj ára az utóbbi hónapokban az egekbe szökött, soha nem fizettünk még ennyit érte. Egy nagy, negyed kilós kockáért az üzletekben akár 2,80 eurót is elkérhetnek – nyolc évvel ezelőtt feleannyiba került. Az előrejelzések nem túl biztatóak, az árak akár a három eurós küszöböt is átléphetik. 

 

 

A vaj átlagárát a Statisztikai Hivatal is nyomon követi. A júniusi adatok szerint a 125 grammos kockát 1,01 euróért árulták, egy évvel ezelőtt 0,84 euróba került. A nagyobb, 250 grammos kiszerelést ugyan nem vizsgálja a hivatal, de az üzletekben 2,30 – 2, 80 euró közti összeget kérnek érte.

 

Már nem szeretjük a margarinokat 

 hirdetes_300x300  

 

Az árnövekedést több dolognak is köszönhetjük. Szlovákiában, de más európai országokban is kevesebb tejet állítanak elő. Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője szerint idén 2,3 százalékkal csökkent a tejtermelés egész Európában a tavalyi adatokhoz képest. Az intervenciós raktárakból is értékesítették a vajat, így megnövekedett az ára.

 

A drágulást befolyásolhatja az a tényező is, hogy a fogyasztók lassan elszoknak az olcsó margarinoktól és inkább a minőségibb, állati eredetű vajat részesítik előnyben. Holéciová szerint a harmadik befolyásoló tényező maga a nyár, a fejőstehenek ilyenkor ugyanis kevesebb tejet adnak, melynek alacsonyabb a zsírtartalma.

 

Három euró negyed kilóért?

 

A Szlovák Tejüzemi Szövetség arra számít, hogy a tejtermékek árai emelkedni fognak. Becslésük szerint  250 gramm vajért elkérhetnek majd több mint 3 eurót is. A szövetség szerint az árak a tél folyamán stabilizálódhatnak, azt még nem tudjuk, hogy az üzletláncok hogyan reagálnak majd az árnövekedésre.

 

Korábban összejátszottak

 

A közelmúlt egyik legnagyobb gazdasági botránya volt, amikor fény derült a tejtermékeket forgalmazó Rajo és 8 üzletlánc ( köztük a Tesco, Kaufland, Coop Jednota, Terno). A cégek 2009 és 2014 között megegyeztek a Rajo termékek (vaj, tejföl, tej) áráról, melynek köszönhetően soha nem látott árstabilitás jött létre – hiába mentek a fogyasztók más üzletbe, nem volt árverseny, a Rajo termékek árai azonosak voltak, megtévesztve ezzel az embereket.

 

A Monopolellenes Hivatal rekordméretű, összesen 10 milliós bírságot szabott ki a cégekre. Mivel a Billa üzletlánc elismerte a kartellt, ezért „megúszta” egy alacsonyabb összeggel. Nem tudni azonban, hogy most összejátszanak-e a cégek titokban, a hivatal ugyanis 2014 februárjától már nem vizsgálja az árakat.

 

SME
kép:  hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!