Peter Šrámek veszélyhelyzetben írtuk valamikor 2016 májusában, amikor a népszerű, magyar gyökerekkel is rendelkező szlovák táncdalénekes sikert sikerre halmozott egy magyarországi tehetségkutatókon majd az egyik kereskedelmi tévécsatorna televíziós show műsorában is. A cikk akkor íródott, amikor az énekes több sikeres fordulót követően „esélyessé” vált a kiesésre a Nagy Duett show-ból.

 

Peter Šrámek tehetségét senki se vitatja, egy igazi, jó hangú, jól menedzselt showman, aki a népszerű szórakoztató tévéműsoroknak köszönhetően közkedvelt a szlovákiai magyarok körében is (Magyarországon is). Főleg szlovák akcentussal elénekelt magyar slágereivel lopta be magát a Felvidékre. Nem véletlen, hogy a Most-Híd kampányarca lett, és előszeretettel léptetik fel különböző rendezvényeken azokon a településeken, amelyek vezetői közel állnak a vegyespárthoz, illetve annak közvetlen holdudvarához tartoznak.

 

Peter Šrámek. Kép: Kresnye Bandi Photography

 

Tardoskedden gazdag hagyományai vannak a Szent István Napoknak. A község központjában lévő impozáns Szent István szobrot még 2001-ben Bara Mihály, a település akkori polgármester avatta fel. Idén már XIX. alkalommal rendezik meg a tardoseddiek a Szent István Napokat, amelyről a község honlapján olvasható, hogy

  hirdetes_300x300   

 

„Tardoskedd község hagyományos, négy napon át tartó rendezvénysorozata, a Szent István napok. Ennek a közösségnek a búcsú mellett a Szent István napok jelentik a legfontosabb ünnepet. Lehetőség ez arra, hogy a lakók megmutassák településük múltjának és jelenének értékeit, amire méltán büszkék lehetnek“.

 

 

Az idei ünnepségsorozat egyik sztárvendége Peter Šrámek, a közeli Vágsellyéről származó énekes lesz

 

Emiatt bújt a kisördög a szerzőbe! Első királyunkról szóló megemlékezéseknek mindenhol, ahol magyarok élnek szerte a világon, identitáserősítő küldetésük van. A legtöbb helyen augusztus 20. környékén a rendezvényeken olyan közszereplők szónokolnak és olyan szereplők, énekesek lépnek fel, akik erősítik a település lakóiban a magyarságtudatot.

 

Nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy Peter Šrámek közéjük tartozik, hacsak nem az ő személyével szeretné példázni Tardoskedd vegyespárti hovatartozású polgármestere pártja ideológiájának egyik alappillérét: felmentést adni és ezzel szavazatokat gyűjteni azok körében, akik vegyesházasság vagy egyéb útvesztők következtében az asszimiláció, a nyelvvesztés útjára léptek és egyre távolabb kerülnek magyar gyökereiktől.

 

A 62 százalékban magyarok által lakott Tardoskedden (1991-ben 77 százalék, 2001-ben 71 százalék volt még a magyarok aránya) napjainkban a szlovák iskolát 291, a magyar iskolát 160 tanuló látogatja…

 

Most múlik pontosan. Engedem, had menjen… Ezt a slágert talán még nem énekelte el Peter…

 

Száraz Dénes

Nyitókép: Tardoskedd.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!