Köszönhetően az európai élelmiszerek kettős minőségéről szóló vitáknak keleten és nyugaton, ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend a külföldi bevásárlás. 

 

A szlovákiai háztartások kiadásainak 1,1 a csehországi családok költségeinek kevesebb mint egy százalékát teszi ki a külföldi élelmiszerek és testápolási, egészségügyi és kozmetikai cikkek vásárlása.

 

Közelebb vannak az üzletek

 

 hirdetes_300x300  

Ha visszatekintünk az elmúlt öt év adataira, akkor azok igazolják a fent említett különbségeket. Ez lehet annak is köszönhető, hogy Szlovákia kis ország, vagyis a külföldi vásárlás sokkal könnyebben elérhető az ország háztartásainak.

 

Élelmiszereket és a drogériákban található termékeket a háztartások 14-15 százaléka vásárolt legalább egyszer külföldön. A cseh vásárlók az FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) termékeket minden második hónapban vásárolnak külföldön, miközben a szlovákiai háztartások évi kilenc alkalommal. Ha egy háztartás a külföldi vásárlás mellett dönt, akkor általában háromszor annyi pénzt hagy a kasszánál mint egy otthoni vásárlás alkalmával.

 

A szlovákiai háztartások körében Ausztria a legnépszerűbb, ahol leginkább az élelmiszerek jobb minősége miatt vásárolunk. A csehek értelemszerűen Németországban vásárolnak a legszívesebben, majd pedig Ausztriában és Lengyelországban.

 

Miközben az országból sokan járnak át Csehországba vásárolni, addig a cseh háztartások szlovákiai kiadásai mindössze négy százalékot tesznek ki.

 

Édesség, édesség, édesség

 

A kutatás alapján mindkét ország vásárlói leginkább az édességeket keresik külföldön, például a cukorkákat, csokoládét, vagy bonbont. Szívesen vásárolunk továbbá mosószereket, valamint dezodorokat, tusfürdőket, vagy fogkrémet.

 

Nagyobb mértékben vásárolunk papírtermékeket, leginkább gyerekpelenkát. A cseh vásárlók kosarában megtalálhatjuk a sajtokat és alkoholos italokat is. A feltüntetett adatok a háztartások fogyasztási szokásait vizsgáló GfK Consumer Panel Services 2016-os felméréséből származnak, amely során 1500 szlovákiai és 2000 csehországi háztartás reprezentatív mintáján vizsgálták az FMCG termékek fogyasztását.

 

SME
kép: seleneferreira.com.br

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!