A sírásók hajdanán a társadalom megbecsült tagjai voltak, ma viszont úgy tekintenek rájuk, mint a társadalom lecsúszott egyéneire. Az országos és nemzetközi sírásó versenyekkel a szakma becsületét szeretnék visszaállítani a szervezők. 

 

Magyarországon ma Gyulán rendezték meg az Országos Sírásó Versenyt, ahova az ország szinte minden szegletéből: Nyíregyházáról, Szekszárdról, Kisvárdáról, Kecskemétről, Tótkomlósról, Orgoványról, Törökbálintról, Budapestről és Békéscsabáról is érkeztek versenyzők.

 

Fotó: MTI – Rosta Tibor

 

A sírásó párosok azt kapták feladatul, hogy ássanak egy-egy 80 centi széles, 2 méter hosszú és 1,6 méter mély sírt, majd temessék vissza. A legjobb az lehetett, aki a leggyorsabban, a lehető legpontosabban mérte és ásta ki a sírhelyet. Varga József szervező, a Magyarországi Temetőfenntartók- és Üzemeltetők Egyesületének elnöke a Beol.hu portálnak elmondta,sokan morbidnak találják a versenyt,de a valódi cél az, hogy felhívják a figyelmet erre a nem hétköznapi, tévesen megítélt foglalkozásra.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: MTI – Rosta Tibor

 

Nálunk a sírhalmok domborulnak

 

Száraz Dénes egy korábbi írásában számolt be arról, mennyire csodálattal tölti el sírásók gyorsasága, ahogy percek alatt megtöltik földdel a sírgödröt, sőt, egyúttal kialakítják a formás sírhalmot is, amelyre aztán pillanatok alatt elhelyezik precízen a sok-sok koszorút.  Miközben kötéltáncosokat megszégyenítően egyensúlyoznak szűk helyen a sírok között, búcsúzók és búcsúztatók között, a sírgödör mellett. Már Petőfi is megírta a Nemzeti dalban, hogy nálunk a sírhalmok domborulnak.

 

 

Egy zselízi testvérpár lett Közép-Európa legjobbja 

 

Tavaly novemberben Skladan Csaba és tesvére, László nyerte meg a trencséni Nemzetközi Temetkezési Kiállítással egybekötött sírásó versenyt. A zselízi testvérpár 54 perces idővel érdemelte ki az első helyet. A versenyen a V4 országaiból vettek részt, voltak csapatok Lengyelországból és Magyarországról is.

 

Tavalyi győztesek. fotó: TASR

 

Skladan Csaba akkor nagyon örült a győzelemnek:

 

“Nagy elismerés ez 15 évnyi sírásás után.”

 

László azt mondta, hogy a verseny során komolyan összpontosított a szintidőre. Hozzátette:

 

“A sírásás igazi álommunka, ha szép az idő, jókat beszélgetünk közben a tesvéremmel.”

 

Körkép.sk/Origo.hu/Beol.hu
borítókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!