A The New York Times (NYT) amerikai napilap látókörébe került a híres szlovákiai fürdőváros, Pöstyén – az arab turistákkal szembeni gyűlölködés miatt.

 

Az arab országok látogatói a múlt század hatvanas éveiben kezdtek el megjelenni a nyugat-szlovákiai városban. Egy teória szerint közel-keleti pilóták érkeztek akkor gyakorolni a pöstyéni reptérre, a másik szerint egy futballedző bíztatta Katar lakóit arra, hogy látogassanak el Csehszlovákiába.

 

Populizmus Európában

 

 hirdetes_300x300  

A nyári hónapok során nem számított különleges eseménynek, ha belefutottunk egy arab családba, beleértve a burkába öltözött nőket is. A menekültválság kirobbanásával azonban emberek százezrei indultak Európába, ez pedig lehetővé tette a radikálisoknak, hogy a legegyszerűbb megoldást kínálják fel a bonyolult problémákra.

 

A NYT megemlíti Kotleba pártját a szlovák parlamentben és azt, hogy néhány képviselő nem rejti véka alá szélsőséges véleményét. Ez felébresztette a párt követőit is, akik szlovákiai muszlimokról készült képekkel osztanak meg bejegyzéseket – a gyűlöletkeltés azonban nem maradt meg sokáig az online térben.

 

Csendes és nyugodt Pöstyén

 

A kuvaiti Hassan al Mekhyal a „csend és nyugalom” miatt látogat a fürdővárosba. Hozzátette, hogy idén feleségét figyelmeztette egy férfi az áruházban, hogy menjen haza. Negatív tapasztalatait egy török éttermes, Turek Ilknur Perda is megosztotta, aki 30 évvel ezelőtt érkezett az országba és Pöstyénben egy kebabost üzemeltet.

 

Elmondása szerint egy 22 éves férfi szóban inzultálta a moszlimokat a vendéglátóhelyen, sajnos fizikai csetepaté is történt. Később éjszaka egy agresszív férfi visszatért is betört minden ablakot. Az esetre a helyiek is válaszoltak, akik egy szervezet menettel jelezték támogatásukat. Egy férfi nem messze az incidenstől elültette a „tolerancia fáját”.

 

Sokan érkeznek Izraelből is

 

A muszlim-ellenes hangulat Szlovákia-szerte terjed, Pöstyén polgármestere, Eva Bereczová szerint sokan „nem szégyellik ha nyilvánosan mondanak ki olyan dolgokat, melyeket korábban nem mertek. Valószínűleg ez csak rosszabb lesz” – mondta.

 

Tavaly Pöstyénben összesen 620 ezer vendég éjszakázott, többségük külföldről érkezett. A városi egészségügyi létesítményeket üzemeltető Piešťany Spa ismertette, hogy a 42 756 éjszakából 12 500 a Perzsa-öböl államaiból érkezettekhez köthető, 7 ezer pedig izraeli üdülőkhöz.

 

Monika Koborová, a Thermia Palace munkatársa szerint az arab országok és Izrael vendégei között nincs konfliktus. A zsidó állam és szomszédai közti feszültség a mai napig megosztja a Közel-Keletet, több háború is kirobbant miatta, de Pöstyén vendégei ezzel nem foglalkoznak.

 

Al Mekhyal állítja, családja továbbra is Szlovákiában fog nyaralni, 22 lányuk, Noura ebben azért nem biztos. Szerinte számára Pöstyén egy „kicsit csendes”.

 

Hnonline.sk
borítókép: hnonline.sk/TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!