Igazi sikertörténet: egy fiatal orosz nőnek sikerült negyedével csökkenteni az élelmiszerpazarlást, nem csak otthon, a saját háztartásában, hanem egész Dániában.

 

Selina Juult, az orosz származású aktivistát nemrég tüntette ki a dán kormány, amiért 5 év alatt sikerült 25 százalékkal csökkentenie a kidobott és így kárba veszett élelmiszerek mennyiségét.

 

Nem véletlen. Selina olyan országban nőtt fel, ahol a nyugat-európai országokhoz képest élelmiszerhiánnyal küszködnek, ezért a háztartásban nem volt olyan falat, amit ne fogyasztottak volna el, nem használtak volna fel. Szóba sem kerülhetett, hogy valami a kukában kössön ki.

 

 hirdetes_810x300  

13 éves volt, amikor családja Dániába költözött, és mikor látta, hogy ott az emberek hogyan pazarolják a ételt, elhatározta, hogy ezt megváltoztatja.

 

Dániában évente 16 milliárd dán koronányi (2,15 milliárd eurónyi) zöldséget és gyümölcsöt hajítanak a kukába. Forrás: b.dk

 

„Egy őrült nő az őrült ötletével”

 

Már felnőttként megalapította a „Stop Splid Af Mad” szervezetet, amely magyarul annyit tesz „Ne pazaroljátok az ételt”. 2011 és 2016 között hatalmas eredményeket ért el. Hogyan?

 

„Jött egy őrült orosz nő egy őrült ötlettel, hogy ne dobáljuk ki az ételt”

 

mondta ezzel kapcsolatban az egyik dán kiskereskedelmi lánc szóvivője, azt illusztrálva, milyen fogadtatásban volt része a fiatal Selinának. Ő azonban nem adta fel, sok utánajárás árán sikerült tárgyalóasztalhoz ülnie az egyik nagyobb üzletlánc igazgatójával, és előadta tervét, hogyan lehetne megváltoztatni az emberek hozzáállását.

 

Forrás. Jylland-Posten.dk

 

A mennyiségi kedvezmény eltörlése

 

A kulcs a mennyiségi akciók megszüntetése volt. De nem a kedvezmények eltörlésével, hanem kiterjesztésükkel. Így nem csak a nagy mennyiségben vásárolt élelmiszerre kaptak százalékos engedményt a vásárlók, hanem a kis mennyiségre is. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az üzletlánc akciót hirdetett a banánra, akkor mindegy volt, hogy a vevő 8 darabot, vagy csak egyetlen darabot vásárolt belőle.

 

Mivel a fogyasztók szempontjából eltűnt a kényszer, hogy nagy mennyiségben vásároljanak, ha olcsóbban akarnak hozzájutni a termékhez, nem is vittek haza feleslegesen sok élelmiszert, amelyből nem is landolt felesleges sok a kukában.

 

Az ötletet felvállaló Rema 1000 üzletlánc az összes zöldségre és gyümölcsre bevezette az új árpolitikát, elsősorban ezekből a termékekből landol a legtöbb a kukákban Dániában. Később kiterjesztették az összes élelmiszerre.

 

Így vált Dánia Európa vezető országává a tudatos élelmiszerfogyasztás területén.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: b.dk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!