Svájcban csak akkor érdemes a mentőszolgálatot hívni (Notruf 144), ha a páciens életveszélyben van (infarktus, agyvérzés, …) Abban az esetben, ha a pácines „csak” súlyosan sérült vagy beteg, a legközelebbi kórházba való eljutást magának kell biztosítania – autó, taxi, vagy akár a tömegközlekedés is szóba jöhet, a mentők kihívása ugyanis egy vagyonba kerül. 

 

A mentőszolgálat kocsijának kihívása például St. Gallen kantonban 650 svájci frankba (CHF) kerül, minden megtett kilométerért további 7 frankot kell fizetni. Az ország többi részén is hasonló a helyzet, egy mentő hívásért 500-700 CHF közötti összeget kell fizetni.

 

Biztosítással sokat spórolhatunk 

 

 hirdetes_300x300  

Amennyiben rendelkezünk általános egészségbiztosítással. akkor a költségek 50 százalékát kell állnunk, de a mentőhívás éves költsége nem haladhatja meg az 5000 frankot. Abban az esetben, ha a beteg nincs életveszélyben, szintén a költségek 50 százaléka terheli, de a közlekedési kiadások egy év alatt nem haladhatják meg az 500 frankot. Amennyiben túllépjük a keretet, a teljes összeget kénytelenek vagyunk befizetni.

 

Természetesen van lehetőség biztosítás kötésére is, melynek értelmében csak a szerződésben megállapított határig kell állni a költségeket, jobb esetben semmit sem kell fizetni. Amennyiben mindenképp a 144-es telefonszám felhívása mellett döntünk, próbáljunk meg beszélni a helyzetről a diszpécserrel, akinek el kell döntenie, hogy szükséges-e mentőt hívni.

 

Figyelni kell akkor is, ha másokon próbálunk meg segíteni 

 

Emberi és törvényi kötelességünk másoknak is segítséget nyújtani, de ügyeljünk arra, hogy jól mérjük fel a helyzetet. Egy hölgy egy étteremből hívott mentőt egy epilepsziás rohamot kapó nőhöz, de mivel nem volt életveszélyben, a számlát kiküldték a páciensnek, ő azonban nem volt hajlandó azt befizetni, így a mentőt hívó hölgy volt kénytelen állni a költségeket.

 

Svájcban előfordulnak olyan helyzetek, amikor a terep megközelíthetetlen, vagy a kórház nagyon messze van. Ebben az esetben helikopter indul a páciensért, ami percenként 90 frankba kerül, de a korábban említett egészségbiztosítás nyújtotta kedvezmények ilyenkor is érvényesek.

 

Szlovákiában sokan taxinak használják a mentőket 

 

Szlovákiában az Országos Mentőszolgálat tavaly 518 ezer alkalommal indult bevetésre. Ezenkívül csaknem 90 ezer segélyhívást sikerült telefonos konzultációval megoldani, ami a vészhívások közel 15 százalékát tette ki.  A mentőszolgálat operációs központjának szóvivője, Boris Chmel elmondása szerint minden hatodik telefonáló nem szorult segítségre. 2,5 ezer vészhívás esetében a bejelentett eset helyszínén senki sem tartózkodott.

 

A 155-ös telefonszámot felhívva pontosan  tudják, hogy mit kell mondani, hogy a diszpécser segítséget küldjön. Chmel szerint viszont ezeknek az embereknek fontos lenne megérteniük, hogy az az egység, amelyik ilyen bevetésre indult, egy tényleg bajban lévő ember életét menthetné meg.

 

slovak.ch / Körkép.sk
borító: rega.ch

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!