Marián Kotleba előszeretettel tünteti fel magát a szlovák érdekek védelmezőjeként, de néhány színházi társulat már régóta szúrja a szemét. Besztercebánya megye ispánja ismét háborúzni kezdett a besztercebányai  Štúdio tanca nevezetű színházzal. 

 

A független társulat már régóta szúrja a megyefőnök szemét, szerinte a színház megsérti az illemet és tisztességet, egy külföldi művésznő öngyilkosságával is kapcsolatba hozta. Kotleba jelenlegi választási programjában megígérte, hogy végleg megszünteti a színházat.

 

Pénz, pénz, pénz

 

 hirdetes_810x300  

A Besztercebánya Megyei Hivatal igazgatója, Milan Uhrík (aki a novemberi választásokon Nyitra megyében indul megyeelnök-jelöltként) az Aktuality.sk-nak megerősítette az információkat. A színház megszüntetése szerinte azért szükséges, mert a projekt veszteséges – a megye költségvetéséből négy év alatt állítólag 600 ezer eurót fordítottak rá.

 

„Ennek a nagyon furcsa színháznak a megszüntetésével ez az összeg felszabadulna. A megspórolt 600 ezer eurót inkább hagyományos népművészeti együttesek és csoportok támogatására fordítanánk” – nyilatkozta Uhrík.

 

Ez egy szégyenletes lépés, reagált  Viera Dubačová parlamenti és megyei képviselő, aki régóta foglalkozik a régió kultúrájával. Az Aktuality.sk-nak azt nyilatkozta, hogy Kotleba őt is meglepte:

 

„Ha valaki hozzányúl a szabad alkotáshoz, akkor Marián Kotleba egyértelműen olyan ember, aki nemcsak Szlovákiát nem szereti, hanem a szabad alkotást sem. Hozzányúl ahhoz a szabadsághoz, amit Istentől kaptunk.” – reagált Dubačová.

 

Háború a színészekkel

 

Štúdia tanca megszüntetésére tett kísérlet nem az első olyan eset, amikor Kotleba és hivatala a színházi társulat életét próbálta megnehezíteni. Két évvel ezelőtt a társulatnak meg kellett szüntetnie egy nemzetközi fesztivált (Dni tanca pre vás), mert Kotleba nem hagyta jóvá azt a pénzügyi támogatást, amelyet a Kulturális Minisztériumtól kaptak. 

 

Kotleba ezen kívül megvagdosta a színház külföldi színészek meghívására és új darabok rendezésére kapott költségvetését is, amit Francesca Woodman színésznő fellépésével és öngyilkosságával indokolt, teljesen értelmetlenül.

 

„Ha olyan embereket támogatunk, akik öngyilkossággal vetnek véget az életüknek, ez szerintem nagyon fura.” -nyilatkozta a webnoviny.sk portálnak

 

Az amerikai színésznő viszont soha nem lépett fel Besztercebányán, sőt, életének még a múlt század nyolcvanas éveiben vetett véget, miközben a színház a kilencvenes évek végén alakult. A Woodman nevű táncelőadással csak a P.A.T színház lépett fel korábban.

 

A színházban 2013-ban egy népszerű TEDx konferenciát is tartottak. Kotleba gondja akkor az volt, hogy a szervezők megengedték egy magyar szexológusnak hogy fellépjen, valamint a rendezvényt az amerikai nagykövetség is támogatta.

 

Korábban előadást is leállított 

 

A besztercebányai megyefőnök korábban állított már le színházi előadást is, az elhangzott vulgáris szavak miatt, mégpedig a a Breznó-i Ján Chalupka színtársulat Kováči című darabját. Kotleba akkor azzal indokolta döntését, hogy a színdarabban expresszív kifejezések voltak, amik néhány nemzetet hátrányosan érintettek. A “nem megfelelő” kifejezések miatt bűnvádi eljárást is indított a színészek ellen.

 

Kotlebát nyilvánosan is elítélte a döntése miatt Andrej Kiska államfő, ahogy a Szlovák Nemzeti Színház is – “Elégedetlenek vagyunk a szélsőjobboldali képviselők agresszív és antidemokratikus reakcióinak növekedésével”, olvasható a színház nyilatkozatában.

 

Aktuality.sk
borító: aktualne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!