Nyitókép: Körkép.sk

 

Nem feltétlenül kell ünnepelnünk a halloweent ahhoz, hogy töklámpást vagy más tökös dekorációt készítsünk. Most megmutatjuk, hogy lehetünk „szellemesek” anélkül, hogy túlzásokba esnénk.

 

Gyerekkorunkban nem is tudtunk halloween létezéséről, ma pedig töklámpást árul a sarki virágárus és a piaci kofa is. A nagy szupermarketek pedig vagonszámra ontják a halloweeni csecsebecséket.

 

Fotó: Marbella Events

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiában és Magyarországon is sokszor illetik a ,,divatünnep“ kifejezéssel, illetve azzal érvelnek, hogy „egy újabb hülyeség, amit átvettünk az amerikaiaktól…“.

 

Tény, hogy manapság a csapból is a szellemünneppel kapcsolatos dolgok folynak, halloween mégsem egy tipikus magyar ünnep. Nyomait főként különféle dekorációkban, feldíszített udvarokban és jelmezes bulikban fedezhetjük fel.

 

A különböző szellemes, pókhálós halloweeni dekorációk közül a legjellegzetesebb és a legismertebb: a töklámpás. Való igaz, hogy manapság a töklámpások is a modernizációs folyamat áldozatai lettek, s a boltokban már az egyszerű töklámpások helyett LED-es világítású tökfejeket kapni.

 

Sütőtök: ,,az ősz narancssárga kincse“

 

Sokan lenézik, s a szegények eledelének tekintik. Pedig a hideg, zimankós napokon az egyik legkedveltebb késő őszi, téli csemegénk. A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája egyes források szerint Észak-Amerika, mások Közép-és Dél-Amerika trópusi vidékeit említik.

 

A szó angol megfelelője a „pumpkin“, amelynek gyökere a görög „pepon“ (jelentése: nagy dinnye) kifejezés. Ezt a franciák „pumpion“-ná alakították, míg végül az amerikai gyarmatosítók honosították meg a mai „pumpkin“ elnevezést. Magyar megnevezése a szláv vagy cseh eredetű „tekvica“ vagy „tykev“ névből származik. A magyar nyelvjárások is tartogatnak meglepetéseket, ha azt halljuk: dinkatök, tamburatök, bosztán, olasztök, döblec, a sütőtök népies megnevezéseivel van dolgunk.

 

Fotó: mojdom.sk

Európába az első sütőtök magokat a spanyol hódítók hozták be. Magyarországon a 19. században vált kedvelt zöldséggé a sütőtök. A második világháború utáni szűkös időkben szinte néptápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni.

 

Készítsünk sütőtök lámpásokat!

 

Függetlenül attól, hogy ünnepeljük a halloweent vagy sem, ezek a díszek és szimbólumok tökéletesen illenek az őszi hangulathoz és különleges atmoszférát teremtenek. Mindezt a házon kívül és belül is alkalmazhatjuk. A sütőtökbe elhelyezett gyertya romantikus fényekkel borítja be a lakást, miközben sejtelmes árnyékokat hagy a falon.

 

Íme néhány ötlet azoknak, akik szeretnék egy kicsit halloween hangulatához igazítani otthonukat!

 

Klasszikus sütőtök lámpás

 

Elsőként fontos, hogy kemény héjú, szabályosan kerek, szép formájú tököt válasszunk, ami már önmagában is jól mutat. Másodszor, vágjuk le cikkcakkban a tök tetejét, majd emeljük le a sapkát, vájjuk ki a tök belsejét, rajzoljuk fel a sablon mintát az elejére, végül pedig vágjuk ki a fölös részeket. Ezután már csak a mécsest kell belehelyeznünk és kész is!

 

Csillámporos tök

 

1, Első lépésként jól tisztítsuk meg a tök felületét, hogy a lakk jól tapadjon rá.

2, Második lépésként fújjuk le akrill lakkal (hobby boltban kapható) a tök felületét.

3, Harmadik lépésként szórjuk be tetszés szerinti színes csillámporral a tököt.

4, A lakk száradása után a fölösleget rázzuk le, majd tetszés szerint fessük be a tök szárát akrill festékkel.

 

Fotó: herfamily.ie

 

Dísztök

 

Ha nem akarunk töklámpásokat faragni, de szeretnénk őszi hangulatot varázsolni otthonunkba, akkor elég néhány tök (kisebb méretűek), színes, mintás szalagok és ragasztó. Az eredmény igen kellemes látvány lesz!

 

Fotó: coolmomtech.com

 

Leveles töklámpás

 

Az ősz nagy kedvencei, az ezernyi színben pompázó levelek is segíthetnek, hogy még hangulatosabb legyen otthonunk. Akár a levélformák kifaragása vagy ráragasztása is dekoratívabbá teheti az egyszerű díszeket.

 

3(296)
Leveles mintázatú töklámpások

 

Drótos tökök

 

Egy kevés drót vagy akár pár gémkapocs felhasználásával is egyedibb lehet az őszi dekorációnk, melyet akár nagyobb, gyöngyös végű tűkkel, maszkokkal vagy hálókkal is díszíthetünk.

 

6(120)
Dekoratív drótos tökök

 

Ha éppenséggel nincs otthon sütőtökük, egyéb ötleteket is igénybe vehetünk a dekoráláshoz.

 

Halloweeni diók

 

Elkészítéséhez szükséges néhány dió, melyeket mindkét oldalon narancssárga akrill festékkel bekenünk. Ezután fekete filctollal különféle arcokat festünk rá, majd egy tálba vegyesen teszünk a festett és a nem festett diókból.

 

WP_2009_diok_1
Halloweeni diók

 

Termésbefőtt

 

Vegyünk egy-két befőttes üveget, majd különböző őszi termésekkel (gesztenye, dió, makk, csipkebogyó, lampionvirág stb.) rakjuk tele a befőttes üveget. Egyszerű és nagyszerű!

 

WP_2009_termes_befott_1
Termésekkel töltött befőttes üvegek

 

Takács Henrietta

Források: kreatívkozpont.hu, hobbycenter.hu, halloween.lap.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!