Károly, Karola
  • HUF: 356.94
  • USD: 1.11
  • 1 °C
  • 6 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Több tucat elsüllyedt hadihajót fosztottak ki Ázsiában – ez lehet a világ legnagyobb sírrablása

Illegális búvárok eddig több tucat olyan elsüllyedt hadihajót fosztottak ki Ázsiában, amelyeken második világháborús brit, amerikai, ausztrál, holland és japán katonák maradványai nyugszanak. Több ezer tengerész holtteste nyugszik a tengerfenéken – a veteránok szerint háborús sírként kell megőrizni a hadihajókat.

 

Roncsbúvárok és haditengerészetre specializálódott történészek jelentései szerint már több mint 40 második világháborús hajó részben vagy teljes egészében megsemmisült. A hajótesteken a legénységek csaknem 4500 tagjának holttestei lehetnek – írja a Guardian nyomán a Hirado.hu. Az érintett kormányok attól tartanak, hogy több más jelöletlen sír is veszélyben lehet.

 

Több száz – leginkább japán – hajó ugyanis a háborúban elesett legénység több tízezer tagjának sírját rejtheti a tenger mélyén. A hetvenéves, rozsdás roncsokat az illegális fosztogatók általában törmelékként értékesítik, ám a hajók olyan értékes fémeket is tartalmaznak, mint például rézkábelek, vagy foszfor-bronz hajócsavarok. A szakértők szerint a sírrablók feltehetően még értékesebb kincseket is keresnek, például az atomkorszak előtt készült acéllemezeket.

 

HMS Exeter. forrás: Wikipedia

 

Halásznak álcázzák magukat 

 

A sírrablók általában halásznak álcázzák magukat Indonézia, Szingapúr és Malajzia vizein, a roncsok nagy része pedig elérhető a búvárok számára, hiszen mindösszesen 80 méteres mélységben vannak. Az elmúlt években számos hadihajóból tulajdonítottak el illegálisan fémeket.

 

Három hajón, a HMS Exeteren, HMS Encounteren és a HMS Electrán több mint százötven, a második világháborúban elhunyt katona holtteste nyugszik. Mindegyik hajó 1942-ben süllyedt el a Jáva-tengeren zajló műveletek során – ez volt a második világháború legköltségesebb csatája a japán császári haditengerészet és az amerikai, holland, brit és ausztrál hajóhad között.

 

HMS Perth. forrás: Wikipedia

 

2014-ben azt is felfedezték, hogy több mint 800, a Brit Királyi Haditengerészet szolgálatában álló tengerész – a HMS Repulse és a HMS Prince of Wales roncsain nyugvó – sírhelyeit is kifosztották. A HMS Perth könnyűcirkáló elsüllyedt roncsain több mint háromszázötven ausztrál katona holtteste nyugszik a szakértők szerint, a hajót szintén kifosztották.

 

Az Egyesült Királyság azt követelte Indonéziától, hogy védje meg a hajóroncsokat, hogy a hajón életüket vesztett tengerészek békében nyugodjanak. Az amerikai hadsereg már számos delegációt küldött Indonéziába a roncsok védelme érdekében. Volt olyan eset is, amely során a fosztogatók a malajziai egyetemtől kaptak engedélyt, amely a „munkálatokat” kutatásként értelmezte.

 

Hirado.hu
borító: Imperial War Museums

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket