A megyei képviselőknek két hónap alatt egyszer kell munkába menniük, ennek ellenére évente 6000 euróval gazdagodhatnak. Havi díjazásuk nagyjából 450 – 550 euró között mozog, nagyobb aktivitásért cserébe többet is kaphatnak, például ha megyei bizottságok élére kerülnek.

 

A megyeelnökök díjazása már jóval nagyobb, a törvény értelmében havi 3188 euróra jogosultak, valamint visszakérhetik a funkció ellátásához kapcsolódó kiadásokat is. A visszatérítés nem fix összeg, de általában 200 euró körül mozog.

 

Juraj Blanár zsolnai megyefőnök 2015-ben havonta 3503 eurót keresett. Tavaly a fizetése nagymértékben csökkent, egy új törvénynek köszönhetően ugyanis korlátozzák a fizetés nagyságát abban az esetben, ha a politikus más funkciót is betölt – Blanár Marian Kotlebahoz hasonlóan parlamenti képviselő is volt, így az elnöki funkcióért csak minimálbéres díjazást kapnak.

 

 hirdetes_300x300  

Szavaznak a fizetésről

 

A kerületi képviselőtestület nem dönthet az elnök fizetéséről, viszont saját díjazásukról maguk döntenek: „Képviselőink ezidáig 450 eurót kerestek havonta, abban az esetben, ha valamely bizottság élén voltak, akkor 500 eurót” – mondta Trencsén megye kommunikációs részlegének vezetője, Veronika Rezáková.

Itt megnézheti, hogyan szavaztak az egyes településeken

Eperjes megyében például a képviselők minimálbért kaptak, ami idén 435 euró volt. Amennyiben valaki bizottsági elnök volt, akkor az összeg 1,35-szörösére jogosult, vagyis 2018-tól 648 eurót fog kapni. A bizottság tagjait 1,17-szeres szorzóval jutalmazzák.

 

Tekintettel arra, hogy nemsokára összeülnek az új testületek, elképzelhető, hogy változtatnak a díjazáson és jutalékokon. Egyetlen korlátozás van csupán érvényben, hogy a megyei képviselők éves bevétele nem lehet több a minimálbér hússzorosánál, ami jövőre 8700 euró lesz.

 

Csere 30 napon belül

Megdőlt a részvételi rekord az idei megyei választásokon

A megyei politikusok a következő hónap során cserélődnek ki. Az új képviselőtestület első ülését a megyeelnököknek 30 nappal a választási eredmények hivatalos kihirdetése után össze kell hívniuk. Hasonlóan a parlamenti szokásokhoz, a megyei képviselők munkája is eskütétellel kezdődik, ezzel pedig befejeződik az elődök munkája – a régi megyefőnök is addig vezeti az ülést, ameddig az új le nem teszi a hivatali esküt.

 

SME
borító: Ján Krošlák/SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!