Zsolna polgármestere mindannyiunk ellen cselekszik. Egy értelmes megoldás keresése helyett – mint például a szegény gyerekek oktatása és társadalmi integrálása – úgy döntött, hogy megosztja a lakosságot  – Állítja Mária Patakyová ombudsman, akinek állásfoglalását  szóvivője, Ján Glovičko ismertette.

 

Choma a képviselő-testület ellen

 

Az állampolgári jogok biztosa azért kényszerült megszólalni, mert Igor Choma (Smer-SD) , Zsolna polgármestere úgy döntött, hogy nem biztosítja többet az ingyenes városi tömegközlekedést azoknak a gyerekeknek, akiknek szülei tartoznak a városnak.

 

 hirdetes_810x300  

A városi képviselő-testület úgy döntött, hogy a szülők hibáit nem lehet automatikusan a gyerekekre hárítani és feloldotta a korlátozó javaslatot. Choma azonban kijelentette, hogy nem írja alá a döntést. Patakyová szerint így Zsolnán egyedül a roma gyerekek nem járhatnak majd ingyen iskolába, a szülők tartozásai miatt – vagyis nem saját hibájuk miatt, gyerekként pedig nem tudják fedezni a költségeket.

 

Kulcsfontosságú az iskola

 

Az ombudsman emlékeztetett, hogy Zsolna az év elején jól döntött, amikor bezáratta az elkülönített roma iskolát, a gyerekeket pedig szétosztotta a többi intézmény között. Patakyová szerint ez az egyik eszköze annak, hogy védekezzünk a szegregáció ellen, valamint nem motiválja a szülőket, hogy áthelyezzék a diákokat olyan iskolába, amelyet nem látogatnak nehéz szociális körülmények között élők.

 

Szerinte a tanároknak, szociális dolgozóknak és civil szervezeteknek köszönhetően a gyerekek támogatást kapnak annak érdekében, hogy beilleszkedjenek a közösségekbe az oktatási intézményekben.

 

„Azt vártam, hogy Zsolna városa talál megoldást annak érdekében, hogy a legszegényebb gyerekek számára biztosítva legyen az eljutás a városban szétszórt iskolákhoz. Az ingyenes tömegközlekedés jelenleg nem vonatkozik minden gyerekre, ami az egyenlőtlen bánásmód jeleit mutatja. Kulcsfontosságú, hogy a gyerekek rendszeres járjanak iskolába és ne ássák alá a tanárok és szociális alkalmazottak munkáját.”

 

Hozzátette, hogy rossz döntésnek tartja a polgármester lépését, ami nincs összhangban a közérdekkel

 

SME
fotó: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!