Az autós egyik legnagyobb ellensége a köd. Talán a legnagyobb, hiszen sok tapasztalt sofőr állítja: nekem mindegy, milyen az út, csak LÁSSAK. Márpedig ködben éppen az a gond, hogy nem látunk. Próbáljuk tehát összefoglalni, mi ilyenkor a teendő, hogyan tudunk szélsőségesen megromlott látási viszonyokhoz a legjobban alkalmazkodni és ilyen körülmények között is a legbiztonságosabban közlekedni.

 

Abszolút alapkövetelmény a ködlámpák időben történő bekapcsolása. Ha elöl is vannak, azokat is. Nappal ugyan nem fogunk tőlük sokkal jobban látni, viszont mi távolabbról láthatók leszünk.

 

Időnként kapcsoljuk be néhány másodpercre az ablaktörlőket. A köd ugyanis alattomos lassúsággal vízfilmet képez a szélvédőn, amit a szem alkalmazkodóképességének köszönhetően esetleg hosszabb ideig nem veszünk észre. Ahogyan azt sem, hogy ez a finom vízréteg mennyire lerontja a rálátásunkat az útra és a környezetünkre.

 

 hirdetes_810x300  

 

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy ködös időben csúszósabb, nyálkásabb az útfelület. Kerülnünk kell tehát például a hirtelen kormánymozdulatokat, és blokkolásgátló nélküli autónál az intenzív fékezést is. Mindkét esetben könnyen elveszíthetjük uralmunkat a jármű felett.

 

Előzés: csak ha tényleg muszáj, és tényleg lehetséges. E manőver felmérése már komoly vezetői tapasztalatokat igényel. Általánosan használható módszer, hogy várjunk meg 2-3 szembejövő autót, és próbáljuk felbecsülni, milyen távolságból látjuk meg a fényeiket. Ezután azt kell eldöntenünk, beférünk-e ilyen távolságon belül az előzendő jármű elé azzal a gyorsulással, amire az autónk képes, és amit az útviszonyok lehetővé tesznek.  Viszont ha már – a kellő biztonsági tartalékkal történt mérlegelés után – tényleg rászántuk magunkat, akkor ne habozzunk, ne bizonytalankodjunk. Ezzel csak az előzés idejét, és a hozzá szükséges távolságot nyújtjuk meg. Esetleg olyan hosszúra, hogy közben előbukkan a ködből egy szembejövő autó, amely elé határozottabb manőverrel még simán besoroltunk volna…  

 

Vas Gyula

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!