2017 áprilisában egy súlyos tömegbaleset történt a Poprád és Szepesjánosfalva (Jánovce) közötti autópálya-szakaszon, amely során 30-40 autó ütközött össze. A balesetet a sűrű havazás okozta, a rendőrségnek le kellett zárnia a szakaszt, ami csak bonyolította a régió közlekedését. A tél beköszöntével most nem árt újra felidéznünk, mi a teendő ha a sűrű havazás miatt dugóba kerülünk. 

 

 

Legyen látható az autója

 

A havazás és alacsony látótávolság miatt fontos, hogy autóját más sofőrök és a mentők is lássák, ezért mindenképp kapcsolja be a figyelmeztető jelzőfényt, esetleg kössünk egy láthatósági mellényt a rádió antennájára. Amennyiben a torlódás végére kerültünk és nem látunk magunk mögött egy járművet sem, kapcsoljuk be a hátsó ködlámpát is, hogy az érkezők időben észrevegyenek minket.

 hirdetes_300x300  

 

Álljon meg és feleslegesen ne mozogjon

 

 

Az osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon 2012. január 1. óta kötelező a mentőfolyosók (Rettungsgasse) kialakítása. A mentőfolyosó egy üresen hagyott szakasz, amelyet dugó, vagy torlódás esetén két sáv között kell kialakítani, hogy az esetlegesen a helyszínre siető rendőr, mentő, tűzoltó stb. egységek gyors haladása biztosított legyen.

 

Szlovákiában nincs ilyen szabály, ezért a mentőegységek a leállósávban közlekednek. Amennyiben lelassult vagy megállt a közlekedés a sztrádán semmiképp se próbáljon sávot váltani, a leállósávot pedig teljesen kerüljük el, a tolatás szintén bonyodalmat okozhat. Amennyiben letérő van a közelünkben, inkább hagyjuk el az autópályát.

 

Maradjunk a kocsiban

 

Egy tömegkarambol esetén semmiképp se szálljunk ki a járműből és ne induljunk segítség után – csak annak a rizikóját növeljük, hogy valaki elüt minket. Az autóban, bekötött biztonsági övvel van legnagyobb esélyünk a túlélésre, viszont ha rendkívüli körülmények (például elsősegély nyújtása) miatt mégis ki kell szállnunk, akkor tartózkodjunk minél rövidebb ideig az úttesten. Az autóban ráadásul sokkal melegebb van és nem fagyunk meg. Ha szükséges, öltözzünk fel rendesen és pótoljuk az energiabevitelt.

 

kép: markiza.sk

 

Kapcsoljuk ki a motort 

 

Ha úgy alakul a helyzet, hogy sokáig fogunk egy helyen tartózkodni, inkább kapcsoljuk ki a motort és spóroljunk az üzemanyaggal – viszont ha az utastér már nagyon hideg, kapcsoljuk be pár percre.  Álldogálás során egy motor nagyjából 2-3 liter üzemanyagot fogyaszt el óránként. Ez ugyan nem hangzik soknak, de soha nem tudhatjuk, meddig fogunk várakozni és milyen messze van a legközelebbi benzinkút.

 

Tisztítsuk meg a kipufogót és az autót 

 

Ha sűrűn havazik, gondoljunk a kocsinkra is. Elsősorban a kipufogónál található részt tisztítsuk meg, biztosítva ezzel a levegőbe kerülő kipufogógáz távozását. Ezek után tisztítsuk meg az ablakokat, hogy lássunk is valamit. Amennyiben sokáig állunk egy helyen, próbáljuk meg eltakarítani a havat a kocsi elől is (főleg ha nyári gumival közlekedünk), hogy ne akadjunk el a hótorlaszban.

 

 

SME
borító: SITA/Prezídium HaZZ

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!