A kebabos standokat manapság az összes kisebb és nagyobb európai városban megtalálhatjuk. Az Európai Unió jogszabálya azonban derékba törheti a kebabárusok karrierjét, hiszen az EU nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak.

 

Kivételezik az EP

 

Az EU törvényhozói azokra a tanulmányokra hivatkoznak, melyek arról számolnak be, hogy a foszfát szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. A étterem-tulajdonosok és a húskészítmények előállítói azonban állítják, az előre elkészített, gyorsfagyasztva tárolt dönerhúshoz azért adnak foszfátot, mert az segít a víz megkötésében, és összetartja a húst. Így a húsdarabok stabilabban állnak a nyárson, nem száradnak ki, és nem esnek szét.

 

 hirdetes_810x300  

Az EP még 2014-ben engedélyezte a foszfát használatát más húskészítményekben, például a kolbászokban és a füstölt termékekben. A törvény, ami a kebab árusításának betiltásához vezetne, ezekre a húskészítményekre nem vonatkozna. Az ellentmondásos hozzáállás, természetesen felháborított a kebabárusokat.

 

Az egész folyamatot a „döner kebab diszkriminációjának” nevezeték, amely arra irányul, hogy hátrányos helyzetbe hozza a török vállalkozásokat. „Módszereket keresnek arra, hogy ártsanak az itteni török vállalkozásoknak” – mondja egy berlini 24-órás kebabbisztró tulajdonosa, Baris Dönmez.

 

Fotó: travelmediate.nl

 

Halálos ítélet a kebabra?

 

A kebab-ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy az Európai Bizottság nemrég úgy döntött, szabályozni fogja a foszfát használatát a bárány-, tehén-, és marhahúsokban.

 

A javaslatról két hét múlva az EP-nek kell szavazni. Amennyiben az EP elutasítja a javaslatot, az újra visszakerül a Bizottsághoz, így az egész kebab-ügy jogi vákuumba kerülhet. A kebab-botrány szinte az összes német napilap címlapjára felkerült, hiszen ez az utcai étek rendkívül keresettnek számít az éjjeli órákban, amikor a közönséges éttermek már bezárják kapuikat.

 

Abban az esetben, hogy ha az Európai Parlament nem fogadja el a foszfát használatát, akkor az az EU-ban a kebab-ipar halálos ítéletét fogja jelenteni.

 

A Frankfurter Rundschau napilap szerint Németországban mintegy 16 ezer kebabbisztró található, amelyek naponta három millió adag kebabot adnak el. Ez az ágazat mindemellett több tízezer embernek nyújt megélhetést, és milliárdos bevételeket produkál.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: German Döner Kebab

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!