A fiatalok nem érdeklődnek a politika iránt. A 18-24 éves korosztály 26 százaléka egyáltalán nem követi a belföldi politikai eseményeket és nem olvas róla cikkeket.

 

Az embereg 41 százaléka azonos életkorban ritkábban, mint hetente olvas online vagy nyomtatott sajtóban megjelent cikkeket a szlovák politikáról – derült ki az MVK piackutató ügynökség által készített novemberi felmérésből, amelyet a Szlovák Tudományos Akadémiának készítettek 1600 személy megkérdezésével.

 

A közösségi hálók kora

 

 hirdetes_810x300  

A felmérés bebizonyította, hogy a fiatalok életében fontos szerepe van a közösségi médiának. Az adott korcsoportban a megkérdezettek 65 százaléka ismerte be, hogy a legnagyobb közösségi oldalon, a Facebook-on több mint egy órát töltetnek naponta. Csak a megkérdezettek 3,5 százaléka nem használta a portált. A közösségi oldal dominanciája Juraj Draxler, a stratégiai elemzésekért felelős intézet vezetője szerint óriási méreteket ölt: „Ebben a pillanatban a Facebook érájában élünk”.

 

„Számunkra ez egy újabb kutatási kihívás, amely azt fogja figyelni, hogy az emberek mennyire aktív vagy passzív felhasználói a közösségi oldalaknak, vagy az internetnek. Fontos tudnunk, mit is tesz az emberekkel és gondolkodásukkal az, hogy ekkora mértékben mozognak a digitális környezetben, ez kihívás a pszichológusoknak, szociológusoknak, antropológusoknak is.” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Draxler.

 

A hagyományos médiában már nem bíznak

 

A felmérés azt is megmutatta, hogy az emberek nem bíznak a hagyományos médiában. A válaszadók csaknem 40 százaléka minden korcsoportban úgy vélte, hogy egyáltalán vagy csak részben nem bízik a klasszikus médiában, viszont a válaszadók 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen követnek alternatív médiákat is.

 

A felmérésben szerepeltek általános kérdések is, amelyek közül az egyik például az államfő jogköreire kérdezett rá. A válaszadók 23,5 százaléka helytelenül gondolta azt, hogy a köztársasági elnöke törvényjavaslatokat nyújthat be a parlamentbe. A megkérdezettek 52,7 százaléka tudta megmondani pontosan, hogy tagállamból áll az Európai Unió. A válaszadók 50,5 százaléka gondolta úgy – tévesen -, hogy Németország területe nagyobb, mint Franciaországé, valamint a megkérdezettek mindössze fele tudta megkeresni a térképen Észak-Koreát.

 

Az amerikai eredmények rosszabbak

 

Draxler szerint a szlovákai eredmények sokkal jobbak az amerikai adatoknál: „Ott egy hasonló felmérésben idén az emberek mindössze 36 százaléka találta meg a térképen az országot.” Az akadémia munkatársa szerint a közvélemény-kutatások érdekes képet mutatnak a lakosok tudásáról, hozzáállásáról, hangulatáról.

 

„Számunkra azonban a tevékenységek egy szűk részéről van szó. A közösségi kommunikációt részletesebben próbááljuk elemezni kisebb mintákon végzett kutatásokkal, szövegelemzéssel, mélyinterjúkkal, fókuszcsoportos beszélgetésekkel vagy pszichológiai kutatásokkal” -tette hozzá Draxler.

 

 

SME
borító: CBS News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!