Idén a hurrikánok, földrengések, erdőtüzek, áradások és földcsuszamlások is rengeteg ember életét tették tönkre. A károk óriásiak, ez volt biztosítási szempontból minden idők harmadik legpusztítóbb éve. A teljes kár nagysága akkora, mint Dánia éves GDP-je – írja összefoglalójában az Origo.

 

2017-ben rengeteg természeti katasztrófa történt. Rég nem látott hurrikán-sorozat, földrengések és vulkánkitörések tették pokollá emberek millióinak az életét. Azonban nem csak a természet szeszélye okozott óriási károkat, az emberek hanyagsága vagy mulasztása miatt is hatalmas veszteségek keletkeztek. Ezek leginkább erdőtüzek formájában jelentkeztek.

 

Döbbenetes számok

 

 hirdetes_810x300  

A Swiss Re biztosító vállalat összesítette a globális károk értékét, és döbbenetes számokat tett közé. A 2017-es természeti katasztrófák értékét a svájci vállalat 306 milliárd dollárra becsülte. Ez annyi pénz, mint Dánia teljes GDP-je, vagyis 2,5-szer akkora, mint a magyar GDP.

 

Ez az összeg a 2016-os évnél 63 százalékkal magasabb (akkor 188 milliárd dollár volt), és jóval nagyobb, mint az elmúlt tízéves átlag – írja a BBC. A legnagyobb csapás Észak- és Közép-Amerikát érte, ugyanis több hurrikán is végigsöpört a karibi térségen és az Egyesült Államok déli részén, míg Mexikóban és Kaliforniában erdőtüzek pusztítottak.

 

forrás: www.japantimes.co.jp

 

Az ember okozta katasztrófák értéke 6 milliárd dollár. A növekvő költségek ellenére, szerencsére, a halálos áldozatok száma nem nőtt arányosan az elmúlt évekhez képest. Idén is mintegy 11 ezer ember vesztette életét természeti katasztrófákban, mint tavaly. A svájci vállalat egyik részlege szerint a biztosítási károk értéke 136 milliárd dollár volt,ami több mint kétszer akkora, mint a tavaly volt (65 milliárd dollár), és a valaha mért harmadik legnagyobb kárérték.

 

A három hurrikán, azaz a Harvey, Irma és Maria együtt 93 milliárd dolláros biztosítási veszteséget okozott. 2017 volt minden idők második legköltségesebb hurrikánszezonja. A vállalat kiemelte, hogy a biztosítási szektor a meglévő hiányosságok ellenére is jól teljesített, és ha sikerül a jövőben még jobban kiterjeszteni a biztosítási hálót, akkor még nagyobb hányadát le lehet fedni a károknak.

 

Minden idők legdrágább éve 2011 volt

 

Minden idők legdrágább éve biztosítási szempontból 2011 volt, akkor a Japán partjait elérő cunami és a földrengések okoztak óriási károkat, míg a második helyen 2005 áll, akkor szintén három hurrikán (Katrina, Rita és Wilma) volt felelős a pusztításért – írja a CNBC. A tízéves átlagos biztosítási kár mértéke 58 milliárd dollár.

Fontos megjegyezni, hogy a Kaliforniában tomboló Thomas névre keresztelt erdőtűz adatai még nincsenek benne az összesítésben. A tűz eddig legalább 1000 épületet semmisített meg, és két halálos áldozata van. A minden idők második legnagyobb kaliforniai erdőtüzének tartott Thomas által okozott károk értékbecslése várhatóan januárban kezdődik meg.

 

A hurrikánok és az erdőtüzek mellett az áradások és földcsuszamlások ölték meg a legtöbb embert. Dél-Ázsiában idén nyáron legalább 1200-an haltak meg az áradások miatt, míg Sierra Leonéban több mint ezer embert temetett maga alá földcsuszamlás. Több mint százan haltak meg idén a két mexikói földrengésben.

 

Origo.hu
borító: NASA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!