A hit kiárusítása – Az amerikai templombezárási válság címmel vetítette a héten a DUNA TV azt a dokumentumfilmet, ami akár az amerikai pedofil papokat 2002-ben leleplező újságírók történetét bemutató amerikai Spotlight mozi méltó folytatása is lehetne. De több annál.

 

A filmet a Vatikáni Rádió szerkesztője, Somogyi Viktória, illetve az amerikai Jeff MacIntrtyre jegyzi, mint rendezők és producerek. Az angol nyelvű, magyar feliratos dokumentumfilmet végignézve azonban az ember számára egyértelművé válik: a Vatikáni Rádió munkatársának részvétele egyáltalán nem ellentmondásos, sőt, teljesen logikus és szükségszerű.

 

A kezdetek

 

Az amerikai templombezárási hullám mögött az amerikai Katolikus Egyház pénzügyi krízise áll, amelyet a Boston Globe oknyomózó újságírócsapatának (Spotlight) 2002-es leleplező cikke idézett elő. Bár nem azonnal.

 

Európához képest Amerikában a templomok látogatottsága jóval magasabb. Míg az öreg kontinensen nagyjából 10 százalékos, addig az USA-ban ez az arány 40 százalék körüli. De az Újvilágot is elérték ugyanazok a demográfiai problémák, mint Európát, és ez kihatott az egyházközösségek létszámára is, és igen, sok plébánia joggal érett meg a bezárásra vagy összevonásra.

 

A tömeges bezárások és összevonások azonban nem fokozatosan történtek. Feltűnően akkor kezdődtek, mikor néhány évnyi tagadás után a katolikus egyház kifizetett egy 85 milliós kártérítési csomagot, amellyel 500 (!) esetet zártak le.

 

A Boston Globe címoldala 2002-ben: Az egyház tétlenül nézte a papok [szexuális] visszaéléseit. Forrás: writtencitizen.com

Nemzetiségi gyülekezetek célkeresztben

 

A film a Clevelandi plébániák sorsán keresztül mutatja be a templombezárásokkal szembeni kiállást, küzdelmet és emberi helytállást. 2009-ben az intézkedés első hullámában a nemzetiségi gyülekezeteket vették célba. A bezárásra ítélt 50 plébánia közül 35 nemzetiségi templom volt, amelyeknek a feladata az anyanyelven történő mise megtartásának lehetősége. Félreértés ne essék: ezeknek a templomoknak a nagy részét múlt század elején kivándorló magyarok, szlovákok, olaszok, írek építették fel saját erejükből.

 

Az érsek 2009-es hivatalos álláspontja szerint három oka volt a templombezárásoknak: a demográfia, vagyis hogy a katolikusok két harmada a plébániák egy harmadát látogatja. A második, a pénz, vagyis hogy a gyülekezetek 42 százalékkal többet költöttek, mint a bevételeik. Harmadszor pedig az, hogy egyre kevesebb a pap. Ez utolsóban nagy szerepe volt a pedofilbotránynak is, számunkra azonban érdekesebb a második indoklás, a pénz.

 

A clevelandi Szent Imre templomot 2010-ben bezárták, épp a fenti okokra hivatkozva. Egy magyar templomról és egy magyar gyülekezetről van szó, amely az érsekség egyik legéleterősebb közössége és plébániája. A hívek nem fogadták el a döntést, a bezárás hírére tiltakozásokat szerveztek, a bezárás után pedig virrasztásokat. Közben pedig minden erejükkel keresték a jogi lehetőséget az érsek döntésének megtámadására.

 

A másik, hasonló sorsú templom, a Szent Vendel templom volt. A film felvételein tisztán kivehetők a szlovák zászlók, vagyis egy szlovák plébániáról volt szó. Az ő tiltakozásukon hangzik el, hogy nem életképtelensége miatt zárja be a templomot az érsekség, hanem a plébánia számláján lévő 1,7 millió dollár miatt.

 

Tiltakozás a clevelandi Szent Imre templom előtt . Forrás rustbeltvoice.blogspot.com

 

Minden mögött a pénz

 

Az egyház bővelkedik vagyonban, de szűkében van a gyorsan cserélhető készpénznek. A kártérítési perek rendkívül költségesek voltak. A botrány kirobbanása óra eltelt időben az áldozatoknak kifizetett pénz összértéke meghaladja a 3 milliárd dollárt. Sokan úgy tartják, hogy további súlyos összegek vándorolnak a PR-cégekhez, akik megpróbálják megkérdőjelezni a leleplező cikkek állításait, semmissé tenni a botrányt, akár olyan áron is, hogy a szülőket nevezik meg felelősként.

 

A perek és PR-kampány rengeteg pénzt emésztett fel. Az egyház plébánia-összevonásokat rendelt el, az így kiürített templomokat eladta vagy bérbe adta, a plébániák számláján lévő pénzt pedig az egyház „építésére” használta fel. Bostonban kezdődött, ahol még nem tudtak megfelelően védekezni az intézkedés ellen a hívek. Aztán jött Cleveland, ahol már elkezdődött az önszerveződés, később pedig New York.

 

Magyar lengyel összefogás a lengyel Szent Kázmér templom megmentésére. Fotó: rustbeltvoice.blogspot.com

 

New Yorkban azonban már más volt a helyzet. A jóval gazdagabb környéken a plébániák 14 százalékát vonták össze vagy szüntették meg. Az épületek itt csillagászati összeget érnek (az egyik templom értéke például 50 millió dollár volt). És nem csak a városban. Az atlanti óceán partvidékétől néhány kilométerre fekvő plébániák némelyike szintén áldozatul esett az intézkedésnek, mert telkeik rendkívül jó áron értékesíthetők.

 

Az egyházi vezetők az USA-tól a Vatikánig eleinte nem vették figyelembe azt a tiltakozáshullámot, amit a hívek évekig következetesen folytattak. Elutasítottak minden templombezárási fellebbezést. Ellenállásuk azonban kezdett megtörni a tömegek akaratának nyomása alatt.

 

A Vatikán 2011-ben elismerte, hogy a Bostoni főegyházmegyét a pedofil botrány miatti kártérítési perek finanszírozása taszította a csőd szélére. Végül 2012-ben a Vatikán 11 esetben felülbírálta az Clevelandi érsekség döntését. Többek között így menekült meg a Szent Imre templom is, amely ezzel visszakerült a hívekhez.

 

Hit és nemzet. Fotó: rustbeltvoice.blogspot.com

 

Hogy végül mi törte át azt a falat, amit az egyházi méltóságok emeltek saját híveik felé? Valószínűleg az észérvek, a gyülekezet kitartása és az, hogy az egész ügy kezdett politikailag is kényelmetlenné válni.

 

Somogyi Viktória és Jeff MacIntrtyre dokumentumfilmje áttörő erejű. Sokkal inkább, mint a hollywoodi Spotlight. Magyar szemmel még nagyobb jelentősége volt annak a helytállásnak, ami megjelent a filmkockákon, és annak, ahogy a hit visszavonulásra késztette az egyházat. A film vasárnapig tekinthető meg az alábbi linken.

 

A hit kiárusítása – Az amerikai templombezárási válság

 

Forrás: Mediaklikk/reprofotó

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: rustbeltvoice.blogspot.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!