Egy évvel ezelőtt történt a veronai buszbalesetként elhíresült tragédia, melynek során a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium sítúráról hazatérő diákjait szállító autóbusz letért az útról és fékezés nélkül egy felüljáró tartópillérének rohant.

 

Tizenhét halott, közülük tizenegy gyerek, rengeteg sérült, akik talán sosem heverik majd ki az átélt borzalmat, és családok, akik elvesztették hozzátartozójukat. Ők mind a veronai buszbaleset áldozatai.

 

Az egy éve történt katasztrófa egész Magyarországot és a Kárpát-medencei magyarságot megrázta. Egy évvel a tragédia után még mindig maradtak tisztázatlan kérdések, a nyomozás még tart, de várhatóan március végén lezárul.

 

 hirdetes_300x300  

A hős tanár, aki saját gyermekeit már nem tudta megmenteni

 

A gimnázium testnevelő tanára életét kockáztatva rohant vissza újra és újra a buszhoz, hogy kimentse a gyerekeket. Az ugyancsak a buszon tartózkodó fiát és lányát azonban már nem tudta kimenteni a lángoló buszból.

 

„Nincs olyan éjszaka, hogy ne úgy feküdjek le aludni, hogy a buszon vagyok. Mindig próbálok másfelé indulni, hogy hátha akkor többet tudok tenni, többet tudok segíteni. De hát ezek mind csak ilyen álomvilágban lévő dolgok. Ami megtörtént, az már megtörtént. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy így alakult a dolog. És a legborzasztóbb, hogy tizenhét kedves tanítványomat, barátomat és gyerekeimet veszítettem el”

 

– nyilatkozta a Híradónak Vigh György.

 

Kié a felelősség?

 

A balesettel kapcsolatban többször is felmerült a busztársaság felelőssége. Részben hibáztatható, amiért olyan sofőrrel indította útnak a buszt, akit egy évvel a baleset előtt még alvászavarral kezeltek. Másrészt pedig a kiszivárgott jegyzőkönyvek szerint a buszba engedély nélküli pótszékeket és pót-üzemanyagtartályokat szereltek be. Szakértők szerint az egyik ilyen póttartály robbant fel az ütközésben.

 

Az olasz rendőrség két hónapon belül vádat emelt az ügyben, a magyar hatóságok tavasszal fejezhetik be a nyomozást.

 

A tragédia miatt a kormány szigorította a buszos kirándulások szabályait: januártól a külföldön diákokat szállító buszok este 11 és hajnali 4 között nem közlekedhetnek és a járművek sem lehetnek 13 évnél régebbiek. Az iskolák pedig csak olyan társaságokkal köthetnek szerződést, amelyek szakorvossal igazolják, hogy a buszsofőrök nem szenvednek alvászavarban.

 

Körkép.sk, hirado.hu

Nyitókép: MTI/Marjai János

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Budapesti diákok szenvedtek buszbalesetet Olaszországban. Sok a halálos áldozat

 

Veronai tragédia: Hogyan lett a balesetből tömegkatasztrófa? – videó

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!