A tavaly októberi helyhatósági választások során a szlovák-osztrák határ mellett elterülő Kittseeben (Köpcsény) is új testületet választottak, melyben két Szlovákiából odaköltözött lakos is helyet kapott.

 

Hana Ch. Marková, aki már 5 éve él Kittseeben a TASR-nek nyilatkozva elmondta, hogy a falu vezetőségébe a választások során bekerült Adriana Patáková, aki független jelöltként indult, valamint Zsolt Dudáš, aki a köpcsényi Független Polgári Kezdeményezés jelöltje volt.

 

Marková szerint Köpcsény egy olyan osztrák község, amely az utóbbi években a leggyorsabban növekedő települések közé tartozik. Azok a szlovák állampolgárok, akiknek a községben van bejelentett lakhelyük, ma már mintegy egyharmadát teszik ki a 3200 lakosú Köpcsénynek.

 

 hirdetes_300x300  

Habár a beköltözött szlovákiaiaknak itt-ott még nehezebben meg a német nyelv, Marková szerint alapvetően jól megértik egymást az osztrák lakosokkal. Ugyanakkor sokszor a hivatali ügyeket, banki vagy iskolai ügyintézéseket néha angolul bonyolítják le, ha jobban beszélik, mint a németet.

 

Nem mindenkinek tetszik a gyors növekedés

 

Habár a községben alapvetően jó a közhangulat, a tősgyökeres köpcsényieknek nem tetszik annyira a település gyors növekedése.

 

„Leginkább az érzés, hogy már sosem lesz olyan nyugodt „késleltetett” község, mivel most már forgalmasabb, több az autó, a ház, az ember, amit persze visszatükröz a közbiztonság és a bűnözés aránya.”

 

Marková szerint a legtöbb szlovákiait a lakhatás kultúrája, a gyermekek szempontjából is barátságosabb környezett vonzza  Köpcsénybe, valamint fontos Pozsony közelsége, ahol többen is dolgoznak, bár sokan már Ausztriában találtak maguknak munkát.

 

„Kiváló a település felszereltsége, ha valaki otthonról vagy a községben dolgozik, akkor egyáltalán nem kell autót használnia, mindent el lehet intézni gyalog vagy biciklin közlekedve.”

 

mondta Marková, aki hozzátette, hogy nagy előny a lakosok számára, hogy Köpcsényt és Pozsonyt vasútvonal is összeköti. Vonattal Pozsonyligetfalu (Petržalka) 4 perc, biciklin Pozsony belvárosába körülbelül 30 perc alatt lehet eljutni.

 

teraz.sk

Nyitókép: bratislavskenoviny.sk

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Van ahol már nem kötelező a szlovák nyelv oktatása

 

Így változtak meg 12 év alatt a Pozsony melletti kis települések

 

Már több a szlovák mint a magyar Rajkán

Rajka után Wolfstahl is szlovákosodik.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!