Pozsony utcái depresszívek, unalmasak, nem szépek, nem is túl biztonságosak, sőt, egyenesen élettelenek. Mindemellett sem szegénynek, sem gazdagnak nem tűnnek, inkább a köztes mezőnyt képviselik.

 

Szlovákia fővárosa a világ többi – a felmérésben résztvevő – 55 városához képest csaknem mindenben lemarad a többitől – derül ki az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) felméréséből.

 

Az MIT a felmérést a Google Street View alkalmazás segítségével készítette. A Place Pulse elnevezésű oldalon a városokat nem a mérnökök és az építészek értékelik, hanem az átlagos emberek a világ bármely tájáról. Az értékelést végző embereknek nem adják tudtára, hogy éppen melyik várost is értékelik, anonim módon, a szépérzékükre kell, hogy támaszkodjanak. A Google Street View alkalmazással a felmérésben résztvevő személyeknek két különböző város utcáit mutatatják meg, nekik pedig azt kell eldönteniük, hogy a két utca közül melyeik tűnik biztonságosabbnak, unalmasabbnak, gazdagabbnak, depresszívebbnek vagy éppen szebbnek.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: Place Pulse/Google Street View

 

Az alkalmazás algoritmusa az elegendő mennyiségű információ összegyűjtése után mind a hat kategóriában felállította a sorrendet. A városok szépség-összehasonlításában Pozsony 56 város közül a 46. helyen végzett, így sikerült megelőznie az olyan nagyvárosokat, mint Mexico City, Tokió, Bangkok és Hongkong.

 

Fotó: Place Pulse

 

A biztonságot tekintve Pozsony Lisszabont és Kijevet megelőzve a 41. helyen végzett, ám egyetlen kategóriában sem sikerült megelőznie Prágát és Varsót.

 

Fotó: Place Pulse

 

Mivel a felmérés még mindig tart, mi is bekapcsolódhatunk. A felmérésben százezer kép szerepel, melyek 56 városból származnak. Minél több ember vesz részt az összehasonlításban, az eredmények annál pontosabbak lesznek. A felmérés készítői kétmillió kattintást szeretnének bezsebelni, eddig a háromnegyedét sikerült megszerezniük.

 

Pozsony nem is olyan jó város

 

Az eredmény, természetesen, nem tükrözi teljes mértékben a valóságot. Egy utca biztonságát ugyanis másképpen értékelhetik az idősek, a nők és a gyerekek egyaránt.

 

„Az embernek valóban ott kell lennie az adott térben ahhoz, hogy azt értékelni tudja. A kutatás azonban rámutat arra, hogy az utcán mely aspektusok azok, amelyeket pozitívan, illetve negatívan értékelnek“ – mondta Milota Sidorová építész.

 

Fotó: Place Pulse/Google Street View

 

Mi dönt abban, hogy az emberek az egyik utcát szépnek, a másikat unalmasnak és veszélyesnek véljék?

 

Azt az utcát, ahol rengeteg autó parkol, az emberek sokkal rosszabbnak és veszélyesebbnek fogják értékelni. De éppen ellenkezőleg, a járdák szélességét, a padokat és a fákat díjazni fogják. Az emberek értékelik az építészetet, és a felújított épületeket is. A történelmi épületek pedig sokkal festőiebbek, mint a modern betonrengetegek és felhőkarcolók“ – mondja Sidorová.

 

Ha Pozsonyban az egyetlen szép dolog a lakás, az autó és a munka, akkor az emberek azt fogják gondolni, hogy ez egy szuper város. Van munkalehetőség, relatíve magasak a fizetések, az embereknek lehetőségük van arra, hogy jót egyenek. De azért a pénzért, amit Pozsonyban kifizetünk, Bécsben sokkal szebb körülmények között élhetnénk“ – állítja Sidorová.

 

Amennyiben a felmérés során nem tudjuk, hogy melyik utca származik Pozsonyból, az emberek pedig negatívan értékelik, akkor elmondhatjuk, hogy Pozsony nem is olyan jó város a mindennapi élet szempontjából, mint ahogy állítják“.

 

Forrás: DenníkN/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!