Ha az iskolaigazgatónak nem kell pedagógusnak lennie a ZMOS elképzelése szerint, akkor a kertésznek sem kell ismernie a növényeket, az erdésznek az erdőket és a buszsofőrnek sem kell rendelkeznie feltétlenül jogosítvánnyal. Elég, ha jó menedzserek! A virágok, erdők és tanulók menedzserei!

 

Mert a menedzser szemléletű pedagógusigazgatók ideje lejárt, most a „nempedagógus” menedzserek fogják megmenteni az iskolákat pénzügyileg a polgármesterek uniója szerint! Mert a pénz lényegesebb, mint a szakma!

 

Mert a Menedzser tudna pénzt csinálni az iskoláknak, nagyon is! Jó pénzért értékesítené a jó tanulókat, a rosszakon meg gyorsan túladna bagóért. Aztán így már kevés lenne a gyerek, el lehetne adni az iskolapadokat, az interaktív és a hagyományos táblákat is. A krétaport nem lehet értékesíteni. A projektorokra még szükség lehet. Vehetnének az így nyert pénzen fűnyíró kistraktorokat, napközben azokon ülnének a gyerekek az osztályban, még élveznék is a mókát tanulás közben, délután pedig maguknak uzsonnáért az iskolának pénzért kaszálnák megrendelésre a családi házak pázsitját a gyerekek. A befolyt pénz pedig szépen befolyna az iskolakasszába.

 

 hirdetes_300x300  

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (IV.) – Gyermeklétszám és politika: Kihívások előtt a felvidéki magyar oktatásügy

 

A nappal hidegkonyhás iskolai étkezde lehetne esténként melegkajás iskolacsárda, éjjel pedig sztriptízbár, fiatal pedagógusnők mellékkereseti lehetőségével. A férfiak az iskolai játszótér helyén létesített fizetős tekepályán dolgozhatnának és a jacucciban úszómesterként félállásban, masszőrként is akár. Tornaórák a szabadban, jó levegőn, a tornateremben estélyek, farsangi bálok és kiskoncertek, egyéb rendezvények állandó jelleggel. Szakács-cukrász – pincér szakos iskolások készítenék el az ételeket és szolgálnának fel szakmai gyakorlat keretében. A faluvégi szőlőhegy borospincéit és az iskolát összekötnék biológia- és kémiakabinos lanovkával, attraktív vállalkozás lehetne, túlnőne a falu határán.

 

A tanítást természetesen leszűkítenék napi 3 órára és heti 3 napra, mert az így felszabadult osztálytermeket is hasznosítanák bridzs- és pókerpartikra, nappali bárra, egyéb felnőtt klubos tevékenységre.

 

A középiskolai kollégiumok sem maradnának kihasználatlanul, csak a diákoknak. Őket összezsúfolnák két szobába háromemeletes ágyakra, a nevelőkkel együtt. A többi 31 szoba kiadóvá válhatna akár párórás megszállásra is. Halk zene, élénk színek és madam fogadná a vendégeket és kergetné el a tanulókat a recepciónál.

 

Wellness sem kizárt, ahol a tavaszi szünetben tavaszzsongás néven hirdetnék meg családi akcióikat, nyáron Pazar hétvégéket ígérnének, télen pedig nincs karácsony suli nélkül címen.

 

A könyvtár sem maradna csak a könyvolvasóknak és kölcsönzőknek. Eladni nem lehetne a sok könyvet, mert egyrészt kincstári vagyon, másrészt nincs is áruk a mai olvasói világban. Viszont hangulatos környezetben készülhetnének a tanítási óráikra itt a menedzserigazgatók, mert tanítaniuk azért nekik is kell pár órát, nekik is van órakötelezettségük. Képesítés nélkül ugyan ki lehet állni a beosztottak elé, de felkészületlenül a tanulók elé nem!

 

Valószínű, hogy a szaktárca el fogja fogadni a ZMOS javaslatát, hiszen ezzel saját magát tehermentesíti, az iskolák lábra kapnak, önmenedzselésbe kezdenek.

 

Száraz Dénes

Nyitókép: csaladinet.hu

További ajánlott írások:

 

Pedagógus helyett menedzsert állítana a ZMOS az iskolák élére

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!