A Kassa és Köln között fél éve működő járat 80 százalékos foglaltsággal büszkélkedett, míg a Kassa–Doncaster és más, a Wizz Air által működtetett járatok foglaltsága szintén 90 százalék körül mozgott. Ennek ellenére a Wizz Air mégis úgy döntött, hogy megszünteti a kassai bázisát.

 

A Magyarországon bejegyzett diszkont légitársaság múlt héten robbantotta a bombát, amikor váratlanul bejelentette, hogy megszünteti a kassai bázisát. A Wizz Air azzal magyarázta a döntését, hogy az utasok érdeklődése minimális volt a kassai reptérről induló Wizz Air járatok iránt. Ennek fényében a légitársaság a Kassán „parkoló” repülőgépét az új bécsi bázisára helyezte át. Egy további gépükkel pedig az egyre inkább bővülő román bázisukat, Jászvásárt (Iași) erősítik.

 

A Wizz Air május 14-én fejezi be kassai pályafutását. A légitársaság meglepő döntése miatt több, a kassai repülőtérről közlekedő járat is megszűnik. Például nem egész egy év után befejeződik a Kassa és az izraeli Tel Aviv között működő járat, de ugyanez a sors vár az angliai Doncaster (Sheffield) és a Kassa között közlekedő járatra is, ami valamivel több mint 2,5 év után mond búcsút az utasainak.

 

 hirdetes_400x285  

Szlovákiából egyetlen járat sem fog repülni Németországba

 

Az egyik legmeglepőbb döntés az volt, hogy a Wizz Air megszüntette a Kassa és a németországi Köln között közlekedő rendszeres járatát, ugyanis ez volt az egyetlen olyan járat, ami összekötötte Szlovákiát Németországgal azután, hogy a Ryanair bejelentette, márciustól megszünteti a Pozsony és Berlin között üzemelő járatát.

 

A járat megszüntetése már csak azért is meglepő, mert a Szlovákia keleti „fővárosa“ és a németországi Köln között közlekedő járatot csupán tavaly júniusban indították útjára.

 

A SME információi szerint a Kassa–Köln járaton 2017. végéig 16 ezer utas utazott, a gépek pedig átlagosan 80 %-ban voltak telítettek. Ez azt jelenti, hogy a Kassa–Köln között közlekedő 180 férőhelyes Airbus A320-on átlagosan mintegy 40 szabad férőhely volt.

 

Fotó: PropellAir

 

„Helyettest” keresnek

 

Jelenleg a kassai repülőtér a kerület két turisztikai szervezetével együtt olyan új „helyettest“ keres, aki be tudná tölteni a Wizz Air okozta űrt.

 

Az angolokkal ellentétben a németek nagy számban jártak Kassára. A SME információ szerint a Wizz Air kassai járatai 90 százalékban voltak telítettek.

 

Míg a Londonba, Doncasterbe és a Bristolba (egykor ide is repült a Wizz Air) tartó járatokat azok a szlovákiaiak használták ki, akik Nagy-Britanniában dolgoztak, addig a Kassa–Köln között közlekedő járat esetében a helyzet teljesen más volt. Amíg az Angliába tartó járatokon csupán minden nyolcadik utas volt angol, addig a kölni járatokon az utasok 30 százalékát a németek tették ki. Ezek az utasok pedig nemcsak vállalkozók és az egyes vállalatok képviseletében érkező üzletemberek voltak, hanem német turisták is.

 

Kassa helyett Bécs és Jászvásár

 

A Wizz Air kassai kivonulása után csupán egyetlen járatát hagyja meg, mégpedig a Kassáról a londoni Lutonba repülőt, ami májustól naponta fog közlekedni.

 

Terjeszkedése során a Wizz Air a kassai repülőteret kiiktatva teljesen más bázisokra szegezi tekintetét. A moldovai határhoz közeli romániai jászvásári bázisára ugyanis egy újabb Airbus A320-at helyezett el. Mint kiderült tavasztól féltucat új járatot indít a jászvásári bázisáról a hollandiai Eindhovenbe, a németországi Dortmundba, a görögországi Szalonikibe, a dániai Billundba, a svédországi Malmöbe, a franciaországi Párizsba, valamint júliustól a belga Charleroiba.

 

Az egykori kassai Aribus A320 pedig csakhamar az újonnan létrehozott bécsi bázisra vándorol át.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Kostyantyn Chernichkin

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!