Hetven évvel ezelőtt alighogy elhalkult a hadi árvák és özvegyek jajkiáltása, újabb áldozatokat követelt az emberi gonoszság. Az akkori zavaros korok kitermelték és hatalomra juttatták a maguk beteglelkű, diktatúrára hajlamos vezetőit, akik hatalmuk megőrzéséért semmilyen embertelenségtől sem riadtak vissza. Pusztításuk több generációt is megmérgezett, s valamilyen szinten még napjainkban is érezteti hatását. – fogalmazza meg a lényeget Danajka Lajos Mesélő utcák című művében.

 

A felvidéki magyarok kitelepítése, Trianon, a lakosságcsere, és minden egyes csapás, mely bennünket magyarokat ért, örökre beleég nemzeti öntudatunkba.

 

Fontos megértenünk, hogy nem szabad, hogy a sok szenvedést, csapást elhomályosítsa a feledés. Mert mi és gyermekeink, unokáink elkerülni csak azokat a hibákat és bajokat vagyunk képesek, amelyekről ismeretünk és tudomásunk van.  Ha valamelyest ismerjük elődeink szenvedéseit, lelki nyomorúságait, amelyeket el kellett viselniük, talán biztosabban vesszük fel a további küzdelmet megmaradásunkért.

 

  hirdetes_300x300   

Ennek szellemében íme néhány korábbi cikkünk április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján:

 

A kitelepítés 70. évfordulója Csiliznyáradon: “Elhurcoltak minket, de megmaradtunk magyarnak”

 

Kitelepítés – Egy medvesaljai család kálváriája

 

Kitelepítés: A szoros barátságot égbekiáltó bűnös döntés alapozta meg

 

Új dokumentumokat publikáltak Moszkvában a felvidéki magyarság kitelepítésének diplomáciai hátteréről

 

„A magyarok nem lesznek németek” – interjú Vadkerty Katalinnal a kitelepítéssel kapcsolatban most felbukkant új dokumentumokról

 

Még mindig háborús bűnösök vagyunk

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.