Még a legbékésebb nyári üdülés is végződhet kórházi ellátással, így a legjobb megoldás az, ha a ránk leselkedő veszélyt a minimumra csökkentjük.

 

A nyaralási szezon már a küszöbünkön van, s a többségünk számára ez az időszak a kikapcsolódással és a szórakozással hozható összefüggésbe. A nyaraláshoz oly sok pozitívum kapcsolódik, hogy sokunknak meg sem fordul a fejében, hogy ez a stresszmentes semmittevés és pihenés pillanatok alatt életünk legrosszabb hetévé változhat.

 

A tény azonban az, hogy még a legbékésebb nyári üdülés is végződhet egyhetes kórházi ellátással több száz vagy több ezer kilométerre az otthonunkról. A nyaralás alatt leggyakrabban az alábbi okok miatt szorulhatunk kórházi ellátásra:

 

  hirdetes_300x300   

Csúszás és esés

 

Csúszós medencecsempe, ismeretlen közeg, egy-két ital és máris megvan a baj: törött láb összeütött hátgerinccel. Nagyon sok szállodai baleset az egyenetlen felületnek, a kiterített szőnyegnek és a nedves padlónak köszönhető. Az alább felsorolt tényezők az olyan nyaralásmegrontó tényezők közé tartoznak, melyeket könnyel elkerülhetünk.

 

Emlékszik még azokra a sárga figyelmeztető táblákra, melyeken a „Vigyázz, csúszik a padló!“ felirat szerepelt? Ezeknek a tábláknak is megvan a feladatuk. Lehet, hogy túlságosan banálisan hangzik, de sokszor valóban elég annyi, hogy megnézzük hova is lépünk.

 

Ételmérgezés

 

Ételmérgezést a romlott ételeknek köszönhetően kaphatunk. A tünetek általában néhány órán belül jelentkeznek, de bizonyos esetekben már egy óra után is érezteti a hatását. Az ételmérgezést először mérsékelt gyomorbántalmak, görcsök jelzik, majd hasmenéssel és hányással folytatódik, és gyakran életveszélyes betegséggel végződhet.

 

Fotó: Hír.ma

 

Az ételmérgezést a legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, ha kerüljük az olyan feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztását, melyek nem a higiéniai előírásoknak megfelelően készültek. Mindemellett azokat az ételeket se fogyasszuk, melyeket helytelenül tároltak, esetleg hozzájutottak a kártevők, rovarok vagy madarak. Vigyázzunk a helyi vízzel megmosott gyümölcsökkel is! Amennyiben az ételmérgezés jelei mutatkoznak, kerüljük az alkoholt, a koffeint és a csípős ételeket.

 

Egyiptomban a gyomorbántalmak miatti kivizsgálásért és gyógyszerekért minimum 120 eurót fizethetünk. Amennyiben az utazás előtt utasbiztosítást kötünk, akkor a biztosító átfizeti a gyógyításunkra szánt költségeket.

 

Autóbaleset

 

Autóbalesetek nemcsak a nyári üdülés során következhetnek be, de sajnos éppen ebban az időszakban növekszik meg leginkább a számuk. Az autóbaleset nagyon sok negatív tényező közrejátszásával valósulhat meg: a hőség okozta fáradtság, alkohol befolyásoltság alatt történő vezetés, ismeretlen utak, rossz látási viszonyok.

 

Még az indulás előtt térképezzük fel az utat, iktassunk be rendszeres szüneteket, igyunk elegendő folyadékot, koncentráljunk csak a vezetésre, és természetesen egy hosszabb út előtt ellenőriztessük le az autót. Amennyiben lehetséges, minél korábban induljunk útnak, hiszen a balesetek kialakulásának oka éjszakánként háromszor magasabb.

 

Sportsérülés

 

Vízi scooter, kerékpározás, búvárkodás. Mindenki alaposan szeretné kiereszteni a gőzt, ám elég egyetlen rossz mozdulat vagy egy aprócska figyelmetlenség, és a nyaralásunk további részét törött lábbal biceghetjük tovább.

 

A sportaktivitásoknál áll fenn a legnagyobb veszélye annak, hogy balesetet szenvedünk. Ügyeljünk a megfelelő lábbelire, és kerüljük a bokaficamodást. Ne ugráljunk a medencébe, ha nem győződtünk meg arról, hogy az kellőképpen mély-e. Tartsuk be az összes biztonsági előírást, hiszen ebben az esetben nem éri meg a nagyfőnököt jásztani.

 

Fotó: Games People Play

 

Kerülje a zsíros számlákat

 

Berendelés nélkül egy egyszerű orvosi konzultáció Horvátországban 30 euró, míg az Európán kívüli országokban ez az összeg 100 dollár felett kezdődik. Amerikában egy egyszerű röntgen 900 dollár. Amennyiben Görögországban vagy Olaszországban gyullad be a fogunk, 250 euróval drágulhat a nyaralásunk.

 

A nagy kínok közepette pont a zsíros számla lesz az, amit a hátunk közepére sem fogunk kívánni. Mivel az esetek többségének a számlát azonnal rendezni kell, ezért a legideálisabb, ha bebiztosítjuk magunkat.

 

Az utasbiztosítás manapság a kirándulás mindennapos és elengedhetetlen részét képezi, s jóval olcsóbb, mintha a saját pénztárcánkból kellene kifizetnünk a külföldi orvos csillagos egekig szökő számláját.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!