A katolikus Egyház ma Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatására emlékezik. Erzsébet várandós volt, amit Mária Gábriel főangyaltól tudott meg. A látogatás célja a segítségnyújtás, hiszen Erzsébet Keresztelő Szent Jánost hordozta a szíve alatt. „Jézusnak és az ő előhírnökének, Keresztelő Jánosnak első találkozása ez – és Erzsébet méhében „felujjongott a magzat. A két szent asszony halhatatlan szavakkal (az Üdvözlégy Mária második részével, Mária pedig Magnificattal) hirdeti a világnak a közeli üdvöt.” – olvasható az Éneklő Egyház Római Katolikus Népénektárban.

 

A keresztények a 1389-tól ünneplik e jeles napot VI. Orbán pápa bevezetésére ellenben a ferencesekkel, akik 1263-tól tartják.

 

Az ünnep népies neve Sarlós Boldogasszony. Ezen a napon azokra az időkre is emlékezünk, amikor a búzavágás még sarlóval történt, annak kévébe kötését megelőzően. Az aratók leemelték kalapjukat, majd tekintetüket az égre emelték, hogy áldást kérjenek az egek Urától, a Sarlós Boldogasszonyhoz pedig segedelemért fordultak. A nők ugyanígy tettek.

 

 hirdetes_810x300  

 

A polgárok gyógyfüvekből bokrétát kötöttek, hogy azt „áldozatként” meggyújtsák, annak reményében, hogy a Sarlós Boldogasszony ezáltal védelmezze a búzatábláikat. Az aratók a legelső búzakéve által az új kennyére kértek áldást. Az aratás befejezte után szerte szét maradt búzakalászokat összegyűjtötték, majd koszorút készítettek belőle, hogy néhányat a templomokba vigyenek.

 

Sarlós Boldogasszony a várandós édesanyák pártfogója is. Július 2-hoz emellett egy hiedelem is fűződik, miszerint „ha esik, a betakarítási idő alatt esős lesz az időjárás”.

 

Súvisiaci obrázok
Kép: vaol.hu

 

Laky Erzsébet

Források: itt, valamint Éneklő Egyház és Kozma László, Szathmáry Sándor: Élet-Naptár

Képek: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.