Euróbában a legjobb az élet – legalábbis a Boston Consulting Group (BCG) társaság által kidolgozott legújabb ranglista szerint, mely az életminőséget vizsgálta.

 

A ranglista első tíz helyezettje közül ugyanis kilenc az öreg kontinensen található.

 

10. Hollandia

9. Ausztria

 hirdetes_810x300  

8. Finnország

7. Szingapúr

6. Svédország

5. Dánia

4. Luxemburg

3. Izland

2. Svájc

  1. Norvégia

 

Az életminőség értékelését és osztályozását illetően Szlovákia a 33. helyet szerezte meg, így a szomszédai közül Ausztria, Csehország és Lengyelország is megelőzte. Míg Ausztria benne van a top tízben, addig a csehek a 24. a lengyelek pedig a 32. helyet szerezték meg.

 

A szomszédos országok közül az életminőség már csak Magyarországon (37. hely) és Ukrajnában (67. hely) rosszabb. Jó néhány EU-s ország azonban még Szlovákiánál is rosszabb helyezést ért el. Például Litvánia a 34. helyen, Horvátország a 40. helyen, míg Görögország a 42. helyen végzett. A ranglista 59. fokára Oroszország állhatott fel.

 

Tíz kritérium

 

A BCG az ún. SEDA index alapján készítette el a ranglistát. Az index tíz kritérium alapján értékeli az adott ország életminőségét. Az alapvető értékelendő faktorok közé az ország gazdasági helyzete – egy lakosra eső GDP, a munkanélküliség mértéke, valamint az ország gazdasági stabilitása tartozik.

 

A SEDA index azonban figyelembe veszi az olyan kvalitatív kritériumokat is, mint az egészségügyhöz és az oktatáshoz való viszony, a polgári társadalom mértéke, valamint a nemi egyenlőség.

 

Mind a tíz kritériumot megmérik, majd egy 0-tól 100-ig terjedő skálán elhelyezik. A bevételeket, illetve a gazdagságot illetően a 40,2-es indexszel Portugália mellett Szlovákia végzett a leggyengébben. Összehasonlításképpen: a maximum, száz százalékos értékelést Brunei, Katar, Szingapúr és Luxemburg szerezte meg. Mindemellett nullás kontóval a Közép-afrikai Köztársaság rendelkezik.

 

Szlovákia a legjobb értékelést az egyenlőség kategóriájában szerezte meg (95,9). Szlovákiától jobb helyezést Izland (97,4), Norvégia (98,2), Csehország (98,4) és Szlovénia (98,8) ért el. Ez a kategória a bevétel megoszlását, valamint az oktatáshoz és az élet hosszához való hozzállást méri.

 

Szlovákia összpontszáma 67,4. 2009-től, amióta a SEDA indexet kidolgozzák, Szlovákia 1,7 ponttal javított.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Culture Trip

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!