Csendes háború a törölközők és a nyugágyak között: ekképpen nevezte el a horvát média azt a „háborút“, mely az Adriai-tenger menti nyaralóhelyek turistái és vállalkozói között robbant ki. A Lidovky szerint a nyugágyak és a napernyők kibérléésért a nyaralóknak egy napra több tíz eurót kell kifizetniük.

 

A nyilvános strand privatizációja

 

A  horvát lakosságot felháborította a nyilvános strandok privatizációja. A helyiek arra panaszkodnak, hogy az egyes vállalkozók olyannyira uralmuk alá vonták a nyugágyakat, hogy azoknak  a strandolóknak, akik nem hajlandóak fizetni, nem marad hely.

 

 hirdetes_300x300  

Némelyik bizniszmen attól sem retten vissza, hogy elűzze a strandról azokat a helyi polgárokat, illetve turistákat, akik fizetség nélkül akrják igénybe venni a nyugágyakat. A horvátországi közösségi oldalakat a napokban körbejárta az a videó, amelyen az egyik nyugágyakat és napernyőket bérbe adó vállalkozó vulgáris kifejezéseket használva vitatkozik azokkal a látogatókkal, akiknek a homokba vetette a holmijait.

 

A vállalkozó szerint a nézeteltérésre azután került sor, miután a strandolók elutasították azt, hogy legalább az egyik nyugágy után fizessenek, holott a másodikat  ingyen kapták volna. A vállalkozó azzal védekezett, hogy a strandba a saját pénzét fektette be, a turisták pedig szintén vulgárisan beszéltek vele.

 

 

Azután, hogy a videó körbejárta az internetet, egyre több felháborodott látogató számolt be hasonló tapasztalatáról. A Horvátországban érvényes törvények azonban kimondják, hogy azoknak a strandoknak, amelyek nem tartoznak valamelyik hotelhez vagy kempinghez, nyilvánosan elérhetőeknek kell lenniük, a vállalkozóknak pedig nincs joguk arra, hogy bárkit is elűzzenek.

 

​​Mindezek ellenére az egyes vállalkozók egész strandrészeket kerítenek el, vagy egyenesen megtiltják a látogatóknak, hogy ételt vagy italt hozzanak magukkal. A helyzet az Isztria keleti partján található Opatijában éleződött ki a leginkább, ugyanis az egyik magánbefektető néhány évvel ezelőtt mintegy négy millió eurót áldozott az egyik leghíresebb strand, a Lido felújítására.

 

Ma már a tenger mentén szinte lehetetlen olyan nyugágyat találni, amelyikért a pihenni vágyóknak ne kell mélyen a pénztárcájába nyúlniuk. Nem olyan régen néhány tucat helyi turista tüntetésképpen a nyugágyakkal ellátott felújított strandrészre ment, hogy egy jót ússzon.

 

„Ez azt mutatja, hogy az emberek türelme már elfogyott“ – mondta az egyik helyi aktivista, Saša Alobič. Ő is és Opatija városának tübb lakosa is attól tart, hogy milyen változásokat hoz majd az a készülő törvényjavaslat, mely a strandon végbemenő történéseket fogja szabályozni.

 

A beterjesztett törvényjavaslat szerint a strandoknak legalább a 3O%-át meg kell kímélni bármilyen vállalkozói aktivitástól. A helyiek azonban attól fének, hogy ez a törvénymódosító javaslat csupán lovat ad a vállalkozók alá, hiszen a strandok fennmaradó 70%-át továbbra is ők fogják uralni, s ezzel együtt kiszoríthatják azokat a nyaralókat, akik nem hajlandóak fizetni a nyugágyakért.

 

Lidovky.cz/HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: AMFRA

 

Horvátország egyre drágább. A helyiek már nem engedhetik meg maguknak a nyaralást, inkább kiadják a házaikat

 

Valóban drága a horvátországi nyaralás? Megszólaltak a szlovákiai turisták

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!