Szlovákia lakosságának több mint a harmada (35%) eddig még sosem vett részt tengerparti nyaraláson – derült ki a Go4insight társaság által végzett felmérésből.

 

Idén nyáron Szlovákia lakosságának 46%-a volt kirándulni. Ebben az esetben kiránduláson legalább egyhetes olyan kikapcsolódást értünk, amit az illető azt otthonán kívül tölt el, tekintet nélkül a szállás típusára vagy arra, hogy a szállásért fizetett-e vagy sem“ – mondta a Go4insight társaságtól Július Filo.

 

Nyári kirándulásokon leginkább az egyetemi végzettségű (63%) emberek vesznek részt, akiknek a tiszta jövedelmük havonta több mint 900 euró (több mint 70%).

 

 hirdetes_810x300  

A kirándulók többsége (74%) nyaranta egy ilyen üdülésen vesz részt, az ötödük (22%) nyaranta kétszer megy kirándulni, míg a megkérdezettek 4%-a háromszor vagy annál is többször üdül egy évben.

 

A pénz jelenti a problémát

 

Azoknak a válaszadóknak a fele, akik még nem vettek részt tengerparti kiránduláson, pénzügyi okokkal magyarázták a helyzetet. A megkérdezettek negyede pedig úgy nyilatkozott, hogy a saját vagy a családtagjuk egészségügyi problémája miatt nem tud kirándulni.

 

A legtöbb olyan polgár, aki eddig még nem volt a tengerpart mellett nyaralni, a 60 év feletti korosztályból került ki (75%). Ők átlagon aluli bevétellel rendelkeznek, és olyan településekről származnak, ahol a lakosság száma az ezret sem éri el.

 

Szlovákia lakosságának 36%-a töltötte az idei nyári kirándulását Szlovákiában, miközben a legtöbben Közép-Szlovákiát, ennél kevesebben Kelet-Szlovákiát és a legkevesebben Nyugat-Szlovákiát választották.

 

A külföldi nyaralásokat illetően Szlovákia polgárai leggyakrabban Horvátországba (30%), Olaszországba, Csehországba és Görögországba látogattak.

 

A külföldi nyaralás elsőbbséget élvez

 

A felmérésből azt is megtudhatjuk, hogy idén nyáron a kirándulók többsége (76%) a külföldi nyaralást részesítette előnyben a hazai kiruccanással szemben.

 

A megkérdezettek kétharmada (66%) úgy vélekedik, hogy a nyári kirándulás rendeltetése a víz melletti pihenés.

 

Ezzel szemben a kirándulók ötöde (21%) azért megy nyaralni, hogy új helyeket ismerjen meg, 14%-uk a hegyekben szeretne pihenni, 13%-uk a nyaralást összeköti a család- és ismerőslátogatással, a 3%-uk pedig az aktív sport miatt megy nyaralni.

 

A férfiak a víz melletti pihenést, míg a nők az új helyek megismerését és a családlátogatást részesítik előnyben.

 

A felmérést a Go4insight társaság készítette idén nyáron 1000, 15 és 79 év közötti adatközlő részvételével.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Walsall Property Blog

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!