Leárazások, különböző akciók, továbbra is tomboló nyár: szeptember beköszöntével a fogyasztók szinte vadásznak az egyes last minute utakra és ajánlatokra, hiszen ezekkel jelentős összegeket spórolhatnak meg az utazás során.

 

Nem szabad azonban ekkor sem mellőzni a körültekintő magatartást, legyen szó akár egy belföldi, akár egy külföldi útról, vagy akár a szálloda kiválasztásáról.

 

Ha utazási irodától vásárolunk

 

 hirdetes_810x300  

Mielőtt az utazási irodát kiválasztanánk és bármit aláírnánk, meg kell győződnünk arról, hogy az iroda legálisan működik-e. Nagyon fontos, hogy csak a nyilvántartásban szereplő bejelentett, és eltiltás alatt nem álló vállalkozással szerződjünk, ellenkező esetben ugyanis nem illet meg minket a többletvédelem.

 

Ezzel szemben az utazásközvetítés azt jelenti, hogy az utazási iroda egy másik, utazásszervező cég nevében és annak megbízása alapján köti meg velünk a szerződést. Ha egy utazásközvetítőnél kötöttük meg azt, akkor az utazási szerződésből származó igényünket a közvetítőnél is bejelenthetjük, az ügyet pedig már az utazásszervező lesz köteles elintézni. Érdemes egyúttal biztosítást is kötnünk arra az esetre, ha valamilyen váratlan ok (baleset, betegség, stb.) miatt az utazásunk meghiúsulna.

 

Ha nem olyan szobát vagy hotelt kaptunk, mint amilyet ígértek (tehát ha bármilyen fogyasztóvédelmi probléma adódik), erről azonnal értesítenünk kell az utazásszervezőt vagy azt az utazásközvetítőt, akinél a szerződést megkötöttük. Ne felejtsük el dokumentálni a tapasztalt hiányosságokat például fénykép- vagy videofelvétellel, és vetessünk fel jegyzőkönyvet az esetről. Ezek később fontos bizonyítékok, ha a panaszokat nem orvosolták.

 

Ha önállóan intéztük a szállodát vagy a repülőjegyet

 

Ne feledjük, hogy ha magunk intéztük különállóan az utazást (repülőjegyet, vonatjegyet, stb.) és külön a szállodát is, és például késik a gép vagy törlik a járatot, akkor a szállodai szoba árát nem kérhetjük vissza utólag a szállodától. Ez igaz mind a belföldi, mind a külföldi szállások esetében, érdemes ezért erre is figyelemmel lennünk már az utazás megtervezésekor. Mindig nézzünk utána az interneten, kivel szerződünk, mert az egyes fórumokon és blog bejegyzésekben a más, már pórul járt fogyasztók rendszeresen beszámolnak rossz tapasztalataikról, élményeikről.

Ha kuponos oldalról vásárolunk, mindig győződjünk meg arról pontosan, melyik vállalkozás az, amelynek a szolgáltatását kínálják vagy közvetítik számunkra. Ugyanis a későbbiekben, ha probléma lenne, ettől a cégtől – vagy adott esetben a kuponos oldaltól is – várhatjuk a probléma orvoslását. Itt tehát a vita jellege a döntő, így például, ha nem volt szabad szoba az ígért időpontban, akkor egyértelműen a szálloda a felelős, nem pedig a kuponos oldal. Ha viszont nem is kaptunk értesítést a szálloda a foglalásról, úgy a kuponos oldalnál kell írásos panaszt tennünk, a felelősség pedig őt terheli.

 

Végezetül alaposan nézzük át mindig a honlapot, hogy milyen felszereltséget és szolgáltatásokat kínálnak a szobához, illetve, hogy mi az, amit a megrendelését cserébe ígértek, és persze írásban közöljük a panaszt, azaz vetessünk fel jegyzőkönyvet a recepción.

 

hiradou.hu

Nyitókép: dromedar.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!