Aki akarta, az már szeptember második felében megvásárolhatta az idei karácsonyi szaloncukrot.

 

Az üzletláncok évről évre korábban pakolják ki a karácsonyi termékeiket és édességeiket a boltok polcaira, s mindezt próbálják rafinált trükkökkel véghezvinni.

 

Először csupán egy polcot pakolnak meg karácsonyi holmikkal, majd később egy egész állványt, s mire az emberek észreveszik, hogy közeledik a karácsony, a boltokban már a karácsonyi zenéket játsszák.

 

 hirdetes_300x300  

„Mióta beléptünk a szlovákiai piacra, azóta szeptember végétől kezdjük árulni a karácsonyi édességeket“

 

– mondta Lucia Langová, a Kaufland szóvivője.

 

A Kaufland már szeptember vége előtt egy egész polcot pakolt meg adventi naptárakkal. A tavalyihoz viszonyítva azonban most sem kerültek ki korábban, ugyanis az üzletlánc a bevett szokásaihoz tartja magát.

 

A Kaufland magyarázata szerint a karácsonyi árukínálat azok számára szól, akik „a korai ünnepi előkészületeket részesítik előnyben, és a karácsony előtti időszakban szeretnék elkerülni a kapkodást és a rohangálást“.

 

 „Világos, hogy a 30 Celsius-fokos hőmérsékletekben a karácsonyi édességek láttán sokan ledermednek, de tetszik vagy sem, három hónap múlva már karácsony lesz“

 

– állítja Langová.

 

„Pangási” időszak

 

Miért veszik elő az üzletláncok ilyen hamar a karácsonyi termékeiket? Főként a nemzetek feletti üzletláncok azok, melyek átveszik az ún. figyelmezetési marketinget – magyarázza Ľubomír Drahovský elemző.

 

Egyszerűen megmondva: a boltoknak feladatává válik az, hogy az embereket figyelmeztessék arra, közelednek az ünnepek, így nemcsak karácsonyi édességekkel kellene  ellátniuk magukat, de itt lenne az ideje annak is, hogy más ajándékokra is gondoljanak.

 

„Mindemellett ez egy stratégia arra, hogy az üzletláncok átvészeljék azt a „pangási“ időszakot, amikor még semmilyen akcióik és kedvezményeik nincsenek“

 

– mondta Drahovský.

 

A Halloween nem érdekes

 

Akárhogy is vesszük, a szeptemberi hónap az ősz eljövetelét jelzi, így az üzletláncoknak a szaloncukrok helyett először talán a halloweeni díszeket kellene előhúzniuk.

 

Az elemző szerint azonban ezt az ünnepet a tengerentúlról vették át, és mivel Szlovákia keresztény vallású ország, ezért a karácsonyi ünnepek és termékek sokkal fontosabbak.

 

Ennek fényében október elejétől már azzal számolhatunk, hogy a karácsonyi termékek száma csak növekedni fog a boltokban. „A vásárlókat november folyamán fogja a legnagyobb nyomás érni, sőt egyenesen idegesíteni fogják őket azzal, hogy már mindenhonnan karácsonyi zenét fognak engedni“ – tette hozzá az elemző.

 

A Kaufland nem panaszkodik az idő nap előtt kihelyezett karácsonyi árura. Éppen ellenkezőleg. Állítása szerint a vásárlók üdvözlik a korai karácsonyi készülődést.

 

„Az embereknél mindennapos dolog decemberben first minute nyári kirándulásokat, vagy a nyár közepén sílfelszerelést vásárolni. Ezekkel összehasonlítva a mi kínálatunk viszonylag késve jelenik meg a boltok polcain“

 

– mondta Langová.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Sme/MRA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!