Szent István az 1038. évi Nagyboldogasszony ünnepén Szűz Mária pártfogásába ajánlotta Magyarországot és koronáját, Azóta így a Magyarok Nagyasszonyának (latinul: Patrona Hungariae) is tartjuk Jézus édesanyját. Az ebből az alkalomból megalkotott emléknapot XIII. Leó pápának köszönhetjük.

 

Bár István király halála után a magyarok Szűzanya iránti tiszteletét és a köztük lévő különleges kapcsolatot megpróbálták meggyengíteni, Szent László vezetése alatt ez tovább megerősödött. Sőt, elődeink még a törökök és tatárok elleni harcban is Jézus és Mária nevét emlegették.

 

Később Vaszary Kolos hercegprímás a pápához fordult, hogy engedélyezze ezt az ünnepnapot. 1980. október 8-a jeles napként íródott be a történelembe, ugyanis II. János Pál pápa  a Szent Péter-bazilika altemplomában a Magyarok Nagyasszonyának ajánlott kápolnát szentelt fel.

 

 hirdetes_810x300  

Szűz Mária ezen ikonográfiája „a napba öltözött asszony ábrázolásából bontakozik ki.” Jézus édesanyjának fejét a tizenkét csillagos korona helyett a magyar Szent Koronánk ékesíti, a jobb karjában tartott fia kezébe az országalma, míg a Szűzanya bal kezébe Magyarország jogara került.

 

Magyarként egészen a mai napig nemzeti patrónánkét tiszteljük a Szűzanyát.

 

Laky Erzsébet

Felhasznált források: itt és itt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!