2015-ben még Magyarországon történt a legkevesebb bankkártya-csalás, mára az ötödik helyre szorult vissza, ennek ellenére még mindig az élbolyban tudhatja magát. Szlovákia jelenleg a hatodik helyen tanyázik. Mindkét országban nő azonban a kártyacsalások forgalomra vetített előfordulása, vagyis a kártyahasználat terjedésével egyre több a csalás is.

 

Az Európai Központi Bank jelentése szerint összességében csökkent az egységes euróövezetben (SEPA) a bankkártyákkal elkövetett pénzügyi csalások száma. A 2016-os adatok szerint a bankkártyával bonyolított pénzügyi tranzakciók 4,1 százaléka volt elcsalt tranzakció. Abszolút értékben ez az adott évben 1,8 milliárd eurót tett ki. A bankkártyás visszaélések tehát elég jövedelmező üzletágat képviselnek.

 

Az EU-ban a csalások zöménél, 73 százalékánál az adott kártya nincs jelen, vagyis magát a bankkártyát nem, csak az adatait használták a csaláshoz. Szlovákiában ez az arány viszonylag magas, 79 százalék.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: Portfolio.hu

 

A csalások 19 százalékánál POS terminálos vásárlás zajlott, 8 százalékuk pedig ATM-en keresztül zajló visszaélés volt. Az Európai Központi Bank a tranzakciók összességének arányában meghatározott csalások mértékét veszi alapul az európai rangsor meghatározásánál.

 

A legkevesebb elcsalt tranzakció Lengyelországban történt, amjd Litvánia, Görögország, Románia következik, majd Magyarország után Szlovákia jön a sorban. Arányaiban a legtöbb kártyacsalásra Dániában, Nagy-Britanniában, Franciaországban került sor. Németország az uniós átlagnál jobban teljesít.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy jelentősen nőtt a 2016-ot megelőző években  a kártyacsalások aránya. Magyarország hetven, Szlovákiában negyven százalékkal több bankkártya-visszaélésre került sor 2012-2016 viszonylatában.

 

Forrás: Portfolio.hu

 

Körkép.sk

Nyitókép: Pénzcentrum.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!