Bár Amerika folyamatosan ostorozza Németországot és a többi európai NATO-tagállamot, hogy nem költenek eleget védelemre (haditechnikára), az EU-n belül azért közel sem volt annyira eseménytelen a haderőfejlesztés.

 

Az elmúlt években Párizs és Berlin talán még erején felül is megpróbálta közös mederbe terelni az európai haderőfejlesztéseket. Az európai nagyhatalmak vadászgépei 2030 környékére öregednek el, és ha tartani akarják a lépést a fegyverkezésben, újgenerációs vadászgépet kell kifejleszteniük.

 

Tavaly Párizs és Berlin megállapodott a Future Combat Air System (FCAS) kifejlesztéséről, ami egy új típusú, lopakodó, és nem utolsó sorban, európai gyártású vadászgép lenne. Ez cserélné le a másfél évtizeden belül kiöregedő Rafale, Typhoon és Gripen gépeket. A megállapodás szerint Franciaország és Németország e projekt keretében hangolja össze haderejük korszerűsítését, mégpedig úgy, hogy a francia fél kapja a vadászgépek, a németek pedig a drónok fejlesztésének feladatát.

 

 hirdetes_810x300  

Szakértő: közel negyven éves probléma az uniós közös hadsereg kérdése

 

Váratlan bukás

 

A napokban azonban történt valami, ami miatt sokan máris temetik a kezdeményezést. Még el sem készült, a felek azonban már azon vitáznak, hogy ki vásárolhatja majd meg az új FCAS gépeket. Németország ragaszkodik hozzá, hogy csak uniós és NATO-tagállamok juthassanak hozzá, Franciaország azonban erről hallani sem akar, és kijelentette, hogy ha nem lesznek harmadik országok felé is értékesíthetők az új vadászgépek, kiszáll a projektből.

 

A vadászgép-projektet vezető Dassault Aviation haditechnikai vállalatóriás és az Airbus szerint „Németország bár szorosabb együttműködést sürget Európában, elzárkózik tőle, mikor már kezdenek formát ölteni a projektek”.

 

A Der Speigel szerint Németország a Hasogdzsi-ügy miatt vonakodna megosztani a technológiát Európán kívüli és nem NATO-tag országokkal. Franciaországnak azonban nincsenek fenntartásai.

 

Belgium F-35-ös harci vadászgépeket vehet Amerikától

 

A britek is járják a maguk útját

 

Az európai vadászgép-fejlesztések ennek ellenére új lendületet kaphatnak. Ha a franciák és a németek nem is jutnak dűlőre, Nagy-Britannia már javában dolgozik: az év közepén jelentette be, hogy „Tempest” néven saját, opcionálisan ember vezette gépet épít. A projekt vezetője a BAE Systems, de egyes részeiért más cégek, például a Rolls-Royce hajtóműgyártó felel majd.

 

A britek a kezdeményezésre csak 2025-ig kétmilliárd fontot fordítanak. Az új repülőgépet 2035-re akarják hadrendbe állítani. Az FCAS projektet vezető Dassault természetesen nem örült a bejelentésnek, ám egy konkurens születését arra is fel lehet használni, hogy egy másikat támadjon: a francia cég kijelentette, hogy az Egyesült Királyság nyilván nem volt megelégedve az amerikai F-35-ösökkel, amelyekből 138 darabot állítottak hadrendbe a brit királyi légierőben.

 

Az új európai (francia-német) vadászgép egyébként már valóban az új korszak beköszöntét jelzi. A repülőről hiányoznak majd a vezérsíkok, és persze, a nehezen felderíthető kategóriába tartozik majd. A projekt azonban nem csak erről szól. Ha Németország és Franciaország mégiscsak egyezségre jut, az új lendületet adhat az európai hadiiparnak. A projekt ugyanis nyitott – más országok is csatlakozhatnak hozzá. Szlovákia alighanem ezt kihagyja, mivel már elkötelezte magát az amerikai F-16-osok mellett.

 

Eldőlt: Szlovákia amerikai vadászgépeket fog vásárolni

 

Körkép.sk, Spiegel.de

Nyitókép: aerotech.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!