Újra eljött a gumicserék ideje, a meleg idő ellenére a megszokott szezonváltás miatt megtelnek a szervizek várólistái. Azok a sofőrök, akik nyugat-európába, elsősorban Németországba készülnek, jobb, ha odafigyelnek az abroncsok megjelölésére, vannak országok, ahol az M+S jelzés már nem elegendő.

 

A Pravda szlovák baloldali lap cikke szerint Szlovákiában egyre nő a kereslet a prémium abroncsok iránt. Ezt a Continental abroncsgyár is megerősítette – ennek a vállalatnak az érdekeltségébe tartozik a Matador szlovák üzeme is.

 

Németországban tavaly nyártól hatályos az a törvény, amely szabályozza a járművek gumiminőségének minimumfeltételeit. A hajtótengelyen lévő abroncsokon szerepelnie kell az úgynevezett alpesi szimbólumnak.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiában egyelőre elég az M+S

 

Az új jelzésre elsősorban azoknak a sofőröknek kell figyelnie, akik most vásárolnak vadonatúj abroncsokat. A régebbiek esetében 2024-ig türelmi időt határoztak meg. De a 2017 után gyártott abroncsoknál már szerepelnie kell a három hegycsúcson belül egy hókristályt ábrázoló jelzésnek, amely azt jelenti, hogy a termék megfelel az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) előírásainak. Ugyanezek a feltételek vannak érvényben Észak-Amerika országaiban is. Az ilyen abroncsokat a gyártásuk után szigorúbb teszteknek vetik alá a hagyományos társaiknál.

 

Európa legtöbb országában – Szlovákiában is – egyelőre elegendő a megszokott M+S megjelölés, ami azt jelenti, hogy az abroncs a hagyományos guminál jobb tapadási és úttartási adottságokkal rendelkezik csúszós vagy havas utakon.

 

„Összefüggő hótakaró”

 

A szlovák törvények szerint összefüggő hótakaró esetén már kötelező a téligumik használata, amelyeken szerepep az M+S, M.S vagy M&S megjelölés. A környező országokban további előírásokkal találkozhatunk. Például Ausztriában a téli abroncsok használata november elejétől április közepéig kötelező, de lehetővé teszi a nyári gumik használatát havas úton, ha azokon hólánc van.

 

Csehországban egyes szakaszokon november elejétől március végéig kötelező a téli abroncs. Mindegyik esetben 4 mm-es profilmélység az előírás.

 

Egész éves abroncsok – csak mazsoláknak?

 

Magyarországon nincs általános kötelezettség a téli abroncsok használatára, de a kötelező felszereltség között szerepel a téli hónapokban a hólánc is, hasonlóképp Lengyelországban sem kötelező a téli gumik használata.

 

A szlovákiai piacon is találkozni az egész éves abroncsokkal, de ezeket csak azoknak javasolják, akik keveset közlekednek, és azt is olyan vidéken, ahol nem kell állandó hótakaróval számolni. Ennek ellenére sok egész éves abroncs kerül forgalomba télen is, mivel szerepel rajtuk az alpesi szimbólum.

 

Még így is viszonylag kevesen használnak egész éves abroncsokat, számuk pedig nem nő. A Continental szóvivője szerint az ország földrajzi adottságai miatt: a síkságokat viszonylag rövid út után dombok, majd hegyek váltják fel, ezért a sofőrök elővigyázatosabbak.

 

Pravda.sk

Nyitókép: dasblog.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!