Nyitókép: ZaMenej.sk

 

A karácsonyt mindenki sajátosan ünnepli. Míg a szlovákok számára a karácsony a hagyományok és a szokások ideje, addig a csehek a mesék és az evés-ivás időszakaként tekintenek az ünnepekre.

 

A cseh–szlovák karácsony a karácsonyfát illetően is eltérő. Amíg a csehek egyik fele az élő fenyőre (46%) a másik fele pedig a műfenyőre (45%) esküszik, addig a szlovákok egyértelműen a műfenyőt részesítik előnyben (79%). Szlovákiában csupán a megkérdezettek ötöde vásárol élő fenyőt.

 

 hirdetes_810x300  

Mindez a Nielsen Admosphere társaság felméréséből derült ki, amit a 15 évnél idősebb aktívan internetező csehek és szlovákok körében végeztek el.

 

A pihenés napja

 

A karácsony mindkét nemzet számára a közeli családtagokkal töltött pihenés ideje. A szlovákok emellett a karácsonyi hagyományoknak (59%), a meséknek (53%), az evésnek és az ivásnak (51%), valamint az ajándékoknak (46%) örülnek a leginkább. A csehek a meséknek (55%), a karácsonyi evésnek és ivásnak (50%), a hagyományoknak (45%) és az ajándékoknak (44%) örülnek a legjobban.

 

A csehek több krumplisalátát esznek, mint a szlovákok

 

Szlovákiában a karácsonyi vacsorával kapcsolatos hagyományokat a megkérdezettek 59%-a tartja be. A szentestén asztalra kerülő menüből nem hiányozhat sem a krumplisaláta (85%), sem a káposztaleves (79%). Sőt Szlovákiában a káposztaleves még a karácsonyi pontynál is hagyományosabbnak számít, hiszen halat csupán a válaszadók 36%-a szolgál fel az ünnepi vacsorához.

 

A krumplisalátától a csehek sem válnak meg, hiszen a megkérdezettek 93%-a ezt eszi vacsorára szenteste, míg a halat a válaszadók 47%-a választja az ünnepi menü részévé. A ponty alternatíváját mindkét országban az egyéb haltípusok és a kirántott hús képezi.

 

A legkedveltebb dal a Csendes éj

 

A kedvenc karácsonyi dalt illetően a csehek és a szlovákok véleménye egyezik, hiszen mindketten a Csendes éjt határozták meg a kedvencüknek. A szlovák válaszadók 40%-ának, míg a cseh válaszadók 16%-ának a Csendes éj a kedvenc dala.

 

Először a hagyományok, utána az ajándékok

 

A karácsonyi ajándékoknak a csehek és a szlovákok is egy picit kevésbé örülnek, mint a hagyományoknak, meséknek és az ennivalónak.

 

Az ajándékok csomagolását mindkét nemzet becsületesen elvégzi. A válaszadók 77%-a még szenteste előtt becsomagolja az ajándékait, de akadnak olyanok is, akik a karácsonyi ajándékokat egyáltalán nem csomagolják be (a cseheknek az 5%-a, míg a szlovákoknak a 2%-a).

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!