Nyitókép: alpenews.al

 

Nem ismerik a karácsony előtti takarítást, december 24-e munkanap, a ponty helyett pulykát esznek, desszertnek pedig pudingot szárított gyümölccsel. Hogy miként ünneplik a külföldön élő szlovákiaiak a karácsonyi ünnepeket? Most megtudhatjuk!

 

Vannak, akik megtartották a hazai szokásokat, vannak, akik átvették a helyi szokásokat. A karácsonyi káposztaleves külföldön is megállja a helyét, a halfilét felváltotta a tőkehal, a desszert helyett pedig sajtot tálalnak fel.

 

 hirdetes_400x285  

Az Aktuality.sk kiderítette, miként ünnepelnek karácsonykor a Nagy-Britanniában, Cipruson és Írországban élő szlovákiaiak.

 

Jana Hroboňová, Manchester – Nagy-Britannia

 

Milyen az ünnepi vacsorájuk szenteste? Ragaszkodik a szlovák hagyományokhoz, vagy módosított a karácsonyi menün?

 

A Brit-szigeteken a szenteste hagyományos munkanap. A férjem brit, ezért a december 24-ét mi nem ünnepeljük. Szentestén hagyományos karácsonyi kalácsot („štedrák“) sütök, amiben négyféle töltelék kerül: túró, mák, dió és alma.

 

Milyen a britek hagyományos ünnepi menüje?

 

A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a pulyka, sült krumpli, töltelék, a sűrű húsos öntet és a párolt zöldség (répa és kelbimbó). Valakik sült paszternákot, sajtmártásos karfiolt vagy párolt vörös káposztát is fogyasztanak karácsonykor. Desszertként Stilton, Cheddar és Brie sajtot szoknak szervírozni szárított gyümölccsel.

 

A karácsonyt Nagy-Britanniában december 25-én ünneplik, és sokkal családiasabb ünnep, mint Szlovákiában. Az ünnepi ebédkor simán vendégül látnak 20 embert. A végső létszám azonban a család nagyságától és a karácsonyi pulyka méretétől függ.

 

Mi az, ami legjobban meglepte a karácsonyi szokások közül?

 

Számomra az volt a legnagyobb kultúrsokk, hogy az ünnepek előtt senki sem végez nagytakarítást. Amikor erre rákérdeztem, azt válaszolták, hogy „Minek? A karácsonyi látogatások után úgyis rendetlenség marad“.

 

Milan – Páfosz, Ciprus

 

Milyen az ünnepi vacsorájuk szenteste? Ragaszkodik a szlovák hagyományokhoz, vagy módosított a karácsonyi menün?

 

Amennyiben van rá lehetőség, ragaszkodom a hagyományos szlovák menühöz, így nem hiányozhat a káposztaleves és a saláta. A pontyot és a halfilét – amelyek évek óta az ünnepi menüsor részét képezték – friss tőkehalra cseréltem. Ez a halfajta még a fogasnál is jobb.

 

Milyen a hazaiak hagyományos ünnepi menüje?

 

Az alapján, amit eddig sikerült megfigyelnem, úgy láttam, hogy nem készítenek semmilyen speciális menüt. Az itteni legkedveltebb étel, amit naponta esznek – beleértve az ünnepeket is – az nem más, mint a souvlaki. Ez egy grillezett csirke, disznó- és bárányhúsból készült spíz, amit a faszénen grilleznek, és salátát, valamint kenyeret esznek hozzá.

 

Természetesen nem lehet megfeledkezni az édességeikről és a nagyon édes süteményeikről, amit minden sarki boltban meg lehet vásárolni.

 

Mi az, ami legjobban meglepte a karácsonyi szokások közül?

 

Mivel a ciprusiak többsége (a déli, görög részen – szerk. megj.) ortodox keresztény, ezért a pravoszláv egyház tagjai számára az év legnagyobb ünnepe a húsvét. A húsvéti ünnepek során jóval nagyobb tűzijátékot rendeznek, mint szilveszterkor.

 

Mima Augustín – Navan, Írország

 

Milyen az ünnepi vacsorájuk szenteste? Ragaszkodik a szlovák hagyományokhoz, vagy módosított a karácsonyi menün?

 

Már 14 éve nem élek Szlovákiában, ezért az aktuális hazám Írország. Annak ellenére, hogy a férjem ír, az utóbbi években káposztalevest főzünk, mert nagyon megszerette.

 

Ezenkívül a karácsonyi menü részét képezi a sült sonka és a pulyka, a sült zöldség, valamint a tipikus sűrű húsos öntet.

 

Milyen a hazaiak hagyományos ünnepi menüje?

 

Az írek az ünnepek során sült pulykát, valamint sült sonkát és zöldségeket tálalnak fel az ünnepi asztalra. Desszertként karácsonyi pudingot esznek – ez egy speciális sütemény szárított gyümölcsökkel, sötét sörrel és hatalmas cukormennyiséggel. A másik hagyományos édességféle az ún. mince pie aprósütemény, amit szárított gyümölcsből készült töltelékkel és hangsúlyos, erős fűszerekkel töltenek meg.

 

Mi az, ami legjobban meglepte a karácsonyi szokások közül?

 

Első évben az lepett meg, hogy a karácsonyt december 25-én ünneplik, és szilveszterkor nincs tűzijáték.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!