Nyitókép: DenníkN.sk

 

A következő egy-két napban a hó miatt is torlódások alakulhatnak ki a fővárosba vezető utakon. A hétvégére ugyan megérkezik az enyhülés, és a hőmérők ismét plusz fokokat mutatnak majd, a dugókra és idegtépő közlekedésre akkor is számíthatunk. Az aranyvasárnap és a karácsony közeledtével hagyományosan torlódásokra, bedugult utakra kell számítani Pozsonyban és környékén.

 

Hol várható pokoli forgalom? 

 

A Sme napilap internetes kiadásának összefoglalója szerint valószínűleg a pénteki nap lesz ilyen szempontból a legigényesebb. A munkahét végével rengetegen távoznak majd a fővárosból keleti irányba, a legsűrűbb forgalomra Szenc irányába, a D1-es autópályán lehet számítani.

 hirdetes_400x285  

 

A közlekedési szakértők szerint a dugók már koradélután kialakulnak, és várhatóan kora este válik a közlekedés valódi rémálommá. A Pozsonyból való kijutást a triblavinai autópályaszakasz építése is megnehezíti majd: az építés miatt beszűkítik a sávokat és korlátozzák a sebességet.

 

Zsolna és Csaca irányába várhatóan egy egész 40 kilométeres útszakasz valószínűleg teljesen beáll majd. Az állam abba az irányba sem építette még ki az autópályát (átadására legalább 2026-ig kell várni), a közutakon pedig általában hatalmas a forgalom.

 

Torlódásokra és komoly dugókra kell számítani Szered környékén az R1-es gyorsforgalmi úton is, ahol rendszerint mindig akadnak olyan sofőrök, akik nem tartják be a követési távolságot, így biztosan lesznek koccanások, amelyek kihatnak a forgalom folyamatosságára.

 

Százezrek hagyják el Pozsonyt az ünnepekre

 

Az ünnepek miatt a százezrek utaznak majd el a fővárosból. A 2017-es húsvéti  ünnepek alkalmával 260 ezren utaztak el Pozsonyból, közülük 30 ezren keleti irányban távoztak. Pozsonyban hivatalosan 417 ezer lakos él, nem hivatalosan 666 ezren tartózkodnak ott életvitelszerűen. A két szám közti különbség a nem pozsonyi bejelentett lakhellyel rendelkezőket jelöli.

 

A rendkívüli forgalom tehát elsősorban erre vezethető vissza. A Nemzeti Autópálya Társaság már most 14 százalékkal nagyobb autóforgalmat érzékelt a fizetős szakaszokon az ünnepek közeledtével, mint általában. Az NDS szerint a legnagyobb forgalomnövekedés a fővárosi nagy leágazásoknál tapasztalható, de hasonló a helyzet Nyitrán, Nagyszombatban, Zólyomban és Kassán is.

 

Két alternatíva van

 

A dugókat így senki sem ússza meg, aki autóba ül. Az egyik megoldás, hogy már csütörtökön útnak indulnak, vagy érdemes fontolóra venni a tömegközlekedés használatát is. A Szlovák Vasúttársaság már korábban jelezte, hogy növelni fogja a vonatok számát vagy több szerelvényt köt a mozdonyokra. Ugyanakkor a vállalat arra figyelmezteti az utasokat, hogy érdemes időben jegyet váltani. A Pozsony-Kassa intercity vonatok péntek déli és szombat reggeli járataira szinte az összes jegy elkelt. A Prága-Kassa közti gyors járatain sem nagyon van már hely, próbálkozni azért még érdemes. A RegioJet is erősítést rendelt saját vonalaira.

 

Megnövelték a pozsonyi reptér kapacitásait is. Összesen 56 plusz ki- és bejövő járatot indítottak a a légitársaságok az ünnepek miatt. A WizzAir például december 17. és január 10. között 16 járattal növelte a London-Pozsony között közlekedő légijáratainak számát.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!